ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΠΛΗΘΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Η επαρχία Καλαμπάκας- και όχι μόνο- έχει ταυτισθεί με την επιβλητική και αινιγματική λέξη "Μετέωρα", την ιερή λιθόπολη, το πέτρινο δάσος με τους θεόσταλτους βράχους, σπάνιο φαινόμενο που έχει εγγραφεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Χιλιάδες οι επισκέπτες και οι προσκυνητές που το κατακλύζουν, εκατοντάδες οι συγγραφείς και αναλυτές που ασχολήθηκαν και ασχολούνται ανά τους αιώνες με τον τόπο αυτό, προσπαθώντας να αιτιολογήσουν τη δημιουργία του, αλλά και τον τρόπο επιβίωσης όσων ανέβηκαν και συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις Μετεωρίτικες Μονές.


Σκοπός αυτών των ανθρώπων είναι η ασκητική βιοτή και ανάπαυση αλλά και η ένωσή τους με μυστική κλίμακα με το Θείο, ενώ μέσω των προσευχών τους έχουν τάξει εαυτούς να βοηθούν όλους όσοι διανύουν μια δύσκολη πορεία ζωής.


Όπως αναφέρει σε σχετική της μελέτη η Κρυσταλλία Μαντζανά, αρχαιολόγος, προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, γύρω από αυτό το θαυμαστό και επιβλητικό τοπίο του κόσμου εντοπίζονται και μνημεία, μοναδικά και αξιόλογα, που στέκουν "σιωπηλά", περιμένοντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αλλά και συγγραφέων και μελετητών.

Ένα από αυτά τα μνημεία, τη Βασιλική, ο επισκέπτης την προσπερνά γιατί το βλέμμα του, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαντζανά, προσελκύει το Μετεωρίτικο συγκρότημα. Και, όμως, ο ναός του Αγ. Νικολάου, στο κέντρο της, κτίσθηκε από τη γνωστή Κυρά Βασιλική των Ιωαννίνων, στα 1818, σύμφωνα με λιθανάγλυφη κτητορική επιγραφή, η οποία αναφέρει: "ο ναός ανεκαινίσθη εκ θεμελίων'' δια συνδρομής Βασιλικής αυθεντίας Βοϊβόντας".

Πρόκειται για θολοσκέπαστη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, νάρθηκα και τοξωτή στεγασμένη στοά, που περιτρέχει την νότια και δυτική πλευρά.



 ΑΠΟ http://agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: