ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Σε κενό αγοράς και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο

ΦΕΥΓΕΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
Υπό ειδικές συνθήκες διαμορφώνεται η εγχώρια αγορά του ελαιολάδου καθώς εξελίσσεται η φετινή εμπορική περίοδος.
 

Μια σημαντική ποσότητα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου πωλείται κάτω από τα 2,47 ευρώ το κιλό, που είναι η μέση τιμή πώλησης του αντίστοιχου ισπανικού προϊόντος, κάτι συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μία τριετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.
 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έκπληξη για την παγκόσμια αγορά, αφού ανέκαθεν οι τιμές του
ποιοτικότερου ελληνικού ελαιολάδου ήταν υψηλότερες. Φαίνεται, συνεπώς, ότι υπό τις ειδικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα μας, λόγω οικονομικής κρίσης, έλλειψης ρευστότητας και κατάρρευσης των συνεταιριστικών οργανώσεων, έχει προκληθεί ουσιαστικά ένα κενό στο εμπόριο του ελαιολάδου, όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα.  

Έτσι, με τους παραγωγούς να διστάζουν να δώσουν το λάδι τους στις ενώσεις, των οποίων η αξιοπιστία έχει χαθεί προ πολλού, σημαντικό μέρος του εμπορίου πραγματοποιείται από τους ελαιοτριβείς, οι οποίοι αποκτούν το ρόλο του μεσάζοντα – εμπόρου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο Έλληνας παραγωγός να μην καταφέρνει να γευτεί τη σημαντική άνοδο που σημειώνεται στη διεθνή αγορά.
 

Εξάλλου, αρκετοί παραγωγοί βιάζονται να πουλήσουν το προϊόν τους για να πληρώσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η διαπραγματευτική ικανότητα και παράλληλα να τροφοδοτούνται με ελαιόλαδο οι αγοραστές που πληρώνουν χαμηλές τιμές.
 

Οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Πελοπόννησο κυμαίνονται μεταξύ 2,20 – 2,50 ευρώ το κιλό (αυτή η κατάσταση επικρατεί περίπου και στη Μεσσηνία), ενώ στην Κρήτη από 2,15 – 2,30 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή στην ιταλική αγορά η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2,67 ευρώ το κιλό και στην ισπανική στα 2,47 ευρώ το κιλό.

Επιβεβαιώνεται το έλλειμμα στην Ισπανία
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που έρχονται από την Ισπανία επιβεβαιώνουν τη μείωση της παραγωγής και κάνουν λόγο για υψηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισπανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Συσκευασίας Ελαιολάδου (Infaoliva), Μανουέλ Τόρες, η ισπανική παραγωγή την περίοδο 2012/13 θα είναι ελλειμματική κατά 200.000 τόνους, με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες ανοδικές τάσεις στις τιμές.
 

Συγκεκριμένα, τα περσινά αποθέματα διαμορφώνονται στους 690.000 τόνους, ενώ η φετινή παραγωγή υπολογίζεται στους 625.300 τόνους, με τη συνολική προσφορά να φτάνει περί τους 1,31 εκατομμύρια τόνους.
Η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη κατά 200.000 τόνους από την περσινή ισπανική εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές, κάτι που σημαίνει πως τα ισπανικά αποθέματα θα υποχωρήσουν σημαντικά, στους 490.000 τόνους.


ΠΗΓΗ Α. Π. - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: