ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών: Σαρωτικές εξελίξεις μετά την ΕΔΕ

Σαρωτικές είναι οι εξελίξεις από τη διενεργηθείσα ΕΔΕ για το θέμα που ανέκυψε στις αρχές Οκτωβρίου στο 2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών.

Μετά από ένα ατυχές συμβάν, η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου είχε κάνει αναφορά σε νηπιαγωγό η οποία υπηρετούσε λίγες μόλις εβδομάδες στο σχολείο αναπληρώνοντας συνάδελφο της. Τότε στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διέταξε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπάιδευσης Μεσσηνίας, η συγκεκριμένη απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε σε Νηπιαγωγείο των Γαργαλιάνων, όπου είναι η οργανική της θέση.


Η απομάκρυνσή της προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των γονιών των μικρών μαθητών. Μάλιστα τότε, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, απέκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας το σχολείο. Από τη στιγμή που πληροφορήθηκαν για τη δίωξη της δασκάλας την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, οι διαμαρτυρίες τους ήταν έντονες και προς πάσα κατεύθυνση, απαιτώντας να επιστρέψει στα καθήκοντά της. "Θέλουμε τη δασκάλα μας" έγραφε χαρακτηριστικά το μικρό πάνο που ανήρτησαν στην είσοδο του Νηπιαγωγείου, ενώ στις συζητήσεις τους εξαπέλυαν βολές για τη διευθύντρια, που ανέφερε - κατήγγειλε τη δασκάλα, ενώ ζητούσαν επίμονα συνάντηση με τον Προϊστάμενο. 

Όπως έλεγαν οι γονείς, χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος εκδιώχθηκε η δασκάλα τους, η οποία είναι άριστη παιδαγωγός και τα παιδιά τους μαθαίνουν πολλά από αυτή και την αγαπούν.

Αφορμή στάθηκε τότε, η αναφορά καταγγελία της διευθύντριας σε βάρος της δασκάλας για περιστατικό που είχε συμβεί, όταν ένα μικρό παιδάκι πέρασε από ένα κενό στο συρματόπλεγμα της περίφραξης σε διπλανό σχολείο.

Η ΕΔΕ διενεργήθηκε με αρκετές καταθέσεις και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Θ, από το πόρισμα της δεν προκύπτουν ευθύνες ή παραπτώματα της νηπιαγωγού. Αντιθέτως, οι καταθέσεις φέρεται να είναι επιβαρυντικές για τη διευθύντρια του σχολείου. Άμεσα αναμένεται η επιστροφή της νηπιαγωγού στο 2ο Νηπιαγωγείο, ενώ "δύσκολα" είναι τα πράγματα για την παραμονή, στη θέση της, της διευθύντριας, μετά τις εις βάρος της καταθέσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό μέχρι εχθές το απόγευμα να το διασταυρώσουμε πλήρως, γ΄αυτό και μεταφέρουμε με επιφύλαξη.

ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: