ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Φιλιατρά - Κυπαρισσία: Περιβαλλοντική «βόμβα» η ανεξέλεγκτη διάθεση λυματολάσπης;

του Ηλία Γιαννόπουλου από το Θάρρος
Τεράστια ερωτηματικά, έντονη ανησυχία και πολλαπλούς φόβους σε πολίτες προκαλεί στην Τριφυλία η ανεξέλεγκτη διάθεση της λυματολάσπης των Βιολογικών Καθαρισμών Κυπαρισσίας και Φιλιατρών.
 

Για τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας έφτασαν στο «Θ» καταγγελίες πολιτών για ανεξέλεγκτη διάθεσή της στον – παράνομο – σκουπιδότοπο (ΧΑΔΑ) στο Αλιμάκι, στη θέση «Λυκοχορός» και, μάλιστα, με αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό.
 

Για τη λυματολάσπη του Β.Κ. Φιλιατρών, ερευνώντας να μάθουμε τι συμβαίνει, πληροφορηθήκαμε
πως εδώ και καιρό παραμένει στις κλίνες ιλύος, καθώς είναι μικρή η ποσότητά της, επειδή δεν έχει συνδεθεί με το νέο δίκτυο αποχέτευσης μεγάλος αριθμός παροχών οικιών και καταστημάτων. Ωστόσο, κάτοικοι των Φιλιατρών εκφράζουν ερωτηματικά σχετικά με το αν όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργίας του Β.Κ. έχει μεταφερθεί λυματολάσπη στην – παράνομη – χωματερή των Φιλιατρών. Χωματερή για την οποία, θυμίζουμε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επέβαλε πρόστιμο για τη λειτουργία της στο Δήμο Τριφυλίας και αποφάσισε το οριστικό κλείσιμό της, χωρίς αυτό, πάντως, να έχει γίνει ακόμη από το Δήμο!

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους του Β.Κ. Φιλιατρών, πρέπει «η παραγόμενη λάσπη να διατίθεται σε οργανωμένο χώρο απόθεσης», που τέτοιος σε καμία περίπτωση δεν είναι η παράνομη χωματερή των Φιλιατρών.
 

Επίσης, οι Π.Ο. εγκρίθηκαν το 2003 και έχουν λήξει από τις 31-12-2005, ενώ έκτοτε έχουν περάσει 7 χρόνια. Η σχετική ελληνική νομοθεσία έχει αλλάξει χωρίς να έχουν αλλάξει, τροποποιηθεί και ενσωματωθεί οι διατάξεις των Π.Ο. σε αυτή. Πάντως, σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων – Βάση Δεδομένων Παρακολούθησης Λειτουργίας (http://ypeka.plexscape.com), για την επεξεργασία ιλύος αναφέρεται πως γίνεται πάχυνση και αφυδάτωση, χωρίς να παρέχεται κανένα στοιχείο για τη διάθεση της παραγόμενης λυματολάσπης, ενώ αναφέρεται πως για το 2011 ικανοποιούνται τα απαιτούμενα όρια εκροής από την εγκατάσταση και λειτουργεί σωστά ο βιολογικός καθαρισμός!
 

Όπως, ωστόσο, πληροφορηθήκαμε, τα προβλήματα του Β.Κ. είναι πολλά και έχουν επισημανθεί πολλάκις και στη Δημοτική Αρχή, ενώ υπάρχει κίνδυνος οι δεξαμενές να τεθούν ακόμη και εκτός λειτουργίας!
 

Ο δε Βιολογικός Καθαρισμός της Κυπαρισσίας εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουλίου 2012 και βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία από την κοινοπραξία που κατασκεύασε το έργο. Όπως έχει γίνει γνωστό, από το Μάιο που ξεκίνησε η λειτουργία του, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν προβλήματα.
 

Τι γίνεται, όμως, η παραγόμενη λυματολάσπη; Όπως μας κατήγγελλαν πολίτες, η λυματολάσπη μεταφέρεται από το Βιολογικό Καθαρισμό και διατίθεται ανεξέλεγκτα στο σκουπιδότοπο της Κυπαρισσίας στο Αλιμάκι, στη θέση «Λυκοχορός». Όπως, μάλιστα, μας είπαν, οχήματα του Δήμου – ανοιχτό φορτηγό – τη μεταφέρουν «χύμα» και την αδειάζουν εκεί που αδειάζουν και τα σκουπίδια!
 

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους του Βιολογικού Καθαρισμού, όπως μάθαμε, η παραγόμενη λυματολάσπη πρέπει να διατίθεται σε νόμιμα λειτουργούντα ΧΥΤΑ. Επειδή από τότε που εγκρίθηκαν οι Π.Ο. μέχρι σήμερα έχει αλλάξει η νομοθεσία, η διάθεση της λυματολάσπης πρέπει, πλέον, να γίνεται σε νόμιμο ΧΥΤΥ, ενώ θα έπρεπε οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας να έχουν περιληφθεί – ενσωματωθεί σε τροποποίηση των Π.Ο. του Βιολογικού.
 

Βεβαίως, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως η παραγόμενη λυματολάσπη του Β.Κ. Κυπαρισσίας που διατίθεται ανεξέλεγκτα στο σκουπιδότοπο δεν αποτελεί τοξική «βόμβα» και δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον.
 

Ωστόσο, οι πολίτες κάνουν λόγο για περιβαλλοντική «βόμβα», καθώς από το σκουπιδότοπο, μαζί με τα κάθε είδους και λογής σκουπίδια που απορρίπτονται στο χώρο, προκαλείται βλάβη και ζημιά στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, ενώ σημειώνουν πως με τις βροχές όλα από το υπέδαφος καταλήγουν και μολύνουν πηγές και τον Αρκαδικό ποταμό!
 

Τελικά, η λυματολάσπη αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα»; 

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη