ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Με τα κάλαντα το χρήμα της επιδότησης στους αγρότες...

Την πίστωση στους λογαριασμούς 670.000 αγροτών της δεύτερης δόσης των επιδοτήσεων 1,1 δισ. ευρώ ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός που επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε μία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση για τον αγροτικό κόσμο, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα έχει διευρυμένη σύσκεψη με τους κυρίους Τσαυτάρη και Χαρακόπουλο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την καταβολή της δεύτερης δόσης των επιδοτήσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας για τους 670.000 αγρότες οι οποίοι ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν λάβει το υπόλοιπο ποσό του 1,1 δισ. ευρώ. Η κίνηση του κ. Σαμαρά στοχεύει στο να αναδείξει τη στροφή της κυβέρνησης προς το εσωτερικό μέτωπο και ιδιαίτερα στο σκέλος της ανάκαμψης και της ρευστότητας σε μία ειδική ομάδα του πληθυσμού - η οποία ωστόσο θίγεται σε ένα μεγάλο μέρος της από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο κάτι που έχει προκαλέσει ενστάσεις κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «διαλύει» τα σενάρια περί του ανασχηματισμού καθώς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει απασχολήσει αρκετές φορές το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεργασία του υπουργού Αθ. Τσαυτάρη με τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Χαρακόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: