ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ζαχάρω: Ράμπο στο Δημαρχείο

Τη διενέργεια «κατ’ επείγοντος» διαχειριστικού ελέγχου στον πολύπαθο και δοκιμασμένο Δήμο Ζαχάρως διέταξαν οι εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαλευκάνουν σωρεία καταγγελιών που αφορούν παράνομο πλουτισμό αιρετών υπαλλήλων και εργολάβων.
 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πύργου, μέσω παραγγελίας που απέστειλε τον Αύγουστο του 2012 στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής
Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, ζήτησε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών 19 ατόμων (!) και δύο κατασκευαστικών εταιρειών.
 

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία υπηρέτησαν κατά καιρούς στον συγκεκριμένο Δήμο και φέρονται, σύμφωνα με καταγγελίες, να αναμειγνύονται σε οικονομικά σκάνδαλα τα οποία προκάλεσαν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών Αρχών έχουν μπει, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που αποκαλύπτει η zougla.gr , δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, ταμίες, υπάλληλοι του δήμου και σύζυγοι αυτών καθώς και ένας επιχειρηματίας ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε «στημένους» διαγωνισμούς ανάληψης δημοτικών έργων.

 

«Οι καταγγελίες που έφτασαν στο γραφείο του εισαγγελέα είναι αναρίθμητες και κάνουν λόγο για παράνομο πλουτισμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Η υπηρεσία προσπαθεί μέσω του ανοίγματος των λογαριασμών να διαπιστώσει τη διαδρομή χρημάτων που προέρχονταν από δωρεές και οικονομικές βοήθειες διάφορων φορέων» ακούγεται να λέει η φωνή από την άλλη άκρη του ακουστικού.
 
«Έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν»  
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στο επίκεντρο των ελέγχων που διεξάγονται βρίσκεται μεταξύ άλλων και η διαχείριση 1,8 εκατομμυρίων ευρώ που απέστειλε το 2008, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, η αυστραλιανή Κυβέρνηση με σκοπό την υλοποίηση έργων υποστήριξης για τους πυρόπληκτους του Νομού Ηλείας.
Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαχάρως, προεκρίθη η αξιοποίηση της εν λόγω οικονομικής βοήθειας δια της ανοικοδομήσεως κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, όπου μεταξύ άλλων θα στεγάζονταν υπηρεσίες πρόνοιας, κέντρο πρώτων βοηθειών κ.α.

 

Ο Ερυθρός Σταυρός απεδέχθη την εισήγηση του Δήμου και εξέτασε, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, τις τέσσερις υποβληθείσες - μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Δήμο Ζαχάρως - προσφορές που υπέβαλαν κατασκευαστικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν η «FORUM A.E.» και η «ΕΟΜΕΚΑ Ο.Ε.».
 

Η εταιρεία που τελικώς επελέγη ως μειοδότης ήταν η «FORUM A.E.», με την οποία υπογράφτηκε σύμβαση στις 29 Ιανουαρίου 2008.
Στις 20 Αυγούστου 2008, η παραπάνω εταιρεία έστειλε επιστολή στον Ερυθρό Σταυρό με την οποία ζητούσε την αναπροσαρμογή του τιμήματος για διάφορους –ακατανόητους κατά τον Ερυθρό Σταύρο- λόγους.

 

Μετά από μερικές ημέρες, κλιμάκιο του σωματείου, επισκέφθηκε τον Δήμο προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του έργου.
Τα μέλη του κλιμακίου έκπληκτοι παρατήρησαν ότι στο εργοτάξιο ήταν αναρτημένες πινακίδες που κατεδείκνυαν ως εργολήπτη την εταιρεία με την επωνυμία «ΕΟΜΕΚΑ Ο.Ε.», η οποία, σύμφωνα με τις υποβληθείσες προσφορές, είχε εμφανιστεί ως ανταγωνιστής.

 

Η εν λόγω εταιρεία μάλιστα εμφάνιζε τα διακριτικά της δίπλα στον αριθμό αδείας του έργου ενώ διέθετε τον ίδιο αριθμό επικοινωνίας με τη «FORUM A.E.», την εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του κτηρίου.
«Πηγές» της φορολογικής διοίκησης μιλώντας στη zougla.gr αναφέρουν ότι οι δύο παραπάνω εταιρείες τελούν υπό την ίδια διεύθυνση και ανήκουν σε έναν επιχειρηματία ονόματι Γ.Σ., για τον οποίο ήδη διεξάγεται έλεγχος και έχει διαταχθεί το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

 

«Υπάρχουν υποψίες ότι ο επιχειρηματίας συνεργάστηκε με εργολάβους και αιρετούς υπαλλήλους του Δήμου με σκοπό να προσποριστεί παράνομο κέρδος. Περιμένουμε να δούμε τι θα δείξει ο έλεγχος» αναφέρει ανώτατο στέλεχος στη zougla.gr.
 
Ο υπάλληλος φάντασμα  
Πέρα όμως από τις «ύποπτες» αναθέσεις έργων, στο κάδρο διαφθοράς του Δήμου είναι τοποθετημένες και άλλες περίεργες υποθέσεις.
 

Δεν πέρασαν παρά μερικές βδομάδες από την ημέρα που ο εισαγγελέας Πύργου κάλεσε τον δήμαρχο Ζαχάρως, Γ. Μπάμη, τον αντιδήμαρχο-αρμόδιο για πολεοδομικά θέματα, Ν. Λαμπρόπουλο, και τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας, Χ. Κανακόπουλο, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την απόφασή τους να αναθέσουν «έργα» σε μηχανικό της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) Αθήνας.
 

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, φέρεται να επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο ώστε να τακτοποιήσει όλες τις δουλειές που του ανατέθηκαν. Εργοδότης του ήταν ο δήμος, ο οποίος του ανέθεσε την διευθέτηση υποθέσεων που αφορούσαν την έγκριση οικοδομικών αδειών και την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
 

Περισσότερες από 100 άδειες οικοδομής είχαν υπογραφεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και όλες –κατά σατανική σύμπτωση- έφεραν την υπογραφή του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος δεν υπηρετεί στην Πολεοδομία του δήμου Ζαχάρως, αλλά στα κεντρικά της ΔΕΠΑΝΟΜ στην Αθήνα.
 

Το σκανδαλώδες του πράγματος έγκειται στο γεγονός ότι η έκδοση οικοδομικών αδειών γίνεται μόνο από τις κατά τόπους πολεοδομίες και όχι από μία εταιρεία του Δημοσίου η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή κτισμάτων που αφορούν αποκλειστικά τον τομέα της Υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση η νομιμότητα και ως εκ τούτου η ισχύ των γνωμοδοτήσεων του υπαλλήλου-φάντασμα.
ΠΗΓΗ  zougla.gr 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...