ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Προς κατάργηση οι χρεώσεις για ραντεβού του ΕΟΠΥΥ

Νομική φόρμουλα για να ακυρώσει τις συμβάσεις με τις εταιρίες τηλεφωνικών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ αναζητεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του ασφαλιστικού συστήματος, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και «προσβλητικό» το περιεχόμενο των διαφημίσεων για τον ΕΟΠΥΥ, επισήμανε ότι ήδη ο οργανισμός έχει στείλει εξώδικο
στις ιδιωτικές εταιρίες και τόνισε ότι «σήμερα έχουν αποσυρθεί όλα για σχετικά διαφημιστικά σποτ». Πρόσθεσε δε ότι «έχω άρει την πολιτική μου στήριξη στις συγκεκριμένες συμβάσεις και πλέον αναζητούμε τρόπους να τις ακυρώσουμε».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι έχει ενημερώσει τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη «και του ζήτησα προσωπικό, δημόσιους υπαλλήλους που πλεονάζουν για να τους αξιοποιήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο».

Πέραν αυτών ο κ. Σαλμάς εξήγησε ότι έχουν γίνει γενναίες περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ ενώ έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών να στηριχθεί ο προϋπολογισμός του.

Επισήμανε ότι η τρόικα είχε ζητήσει να γίνουν περικοπές ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στους μισθούς των γιατρών, το υπουργείο όμως αποφάσισε ως «δημοσιονομικό ισοδύναμο» να παγώσει την προκήρυξη για προσλήψεις συμβεβλημένων ιατρών. Άλλωστε, είπε ότι προσωπικά λαμβάνω αποστάσεις από τον τρόπο που γίνονται οι προκηρύξεις συμβεβλημένων ιατρών και για αυτό θα το αλλάξουμε από 1ης.1.2013».

Τέλος, ανέφερε ότι πριν από 4 μήνες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γινόταν σε ποσοστό 50% ενώ σήμερα το ποσοστό έχει φτάσει το 90%.

Δραματική η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ – 1 υπάλληλος για 9.000 ασφαλισμένους

Πάντως, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος περιέγραψε την δραματική κατάσταση της στελέχωσης του ΕΟΠΥΥ επισημαίνοντας ότι κάθε διοικητικός υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει 9.000 ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε ότι βασικό αίτημα της διοίκησης είναι: «τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ να μην δίνουν μόνο το υγειονομικό προσωπικό αλλά να δίνουν τον αντίστοιχο αριθμό διοικητικών υπαλλήλων. Σε έναν οργανισμό με 12.000 προσωπικό μόνο οι 1.200 είναι διοικητικοί με αποτέλεσμα η αναλογία να είναι 1 υπάλληλους για 9.000 ασφαλισμένους».

Μάλιστα ο προϊστάμενος του ΕΟΠΥΥ κατηγόρησε το ΙΚΑ για «λαθροχειρία στις μετατάξεις προσωπικού».

Πέραν αυτών ο κ. Παπαγεωργόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα στέγασης καθώς «σε 1.000 τ.μ. υπάρχουν 300 εργαζόμενοι ατάκτως εριμμένοι. Πρέπει επίσης να ενοποιήσουμε όλες τις περιφερειακές μονάδες σε κοινή στέγη και ιδιόκτητο χώρο».

Τόνισε  ότι βασική προτεραιότητα του οργανισμού είναι «ο προγραμματισμός και η δρομολόγηση δράσεων προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα τα  νέα ταμεία που μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο» ενώ άφησε αιχμές για περίεργες πρακτικές που ακολουθούν τα «ευγενή» ταμεία λέγοντας «μαθαίνω ότι κάποια ευγενή ταμεία μεταφέρουν αλλού τα αποθεματικά τους για να μας έρθουν μόνο με τα χρέη τους».

ΑΠΟ  http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: