ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Προβληματισμός μετά τη βροχή στην Μεσσηνία για τους ελαιοπαραγωγούς

Επιτέλους έβρεξε αλλά η ζημιά έχει γίνει.Παρ όλα αυτά το νερό είναι σωτηρία για την Μεσσηνία και τους ελαιοπαραγωγούς και η σημερινή βροχή σε όλο το Νομό μας έφερε λίγα χαμογελα. Οι ελιές πλήρωσαν με το παραπάνω την ανομβρία και οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει απώλεια εισοδηματος της τάξης του 20 εως 40% .
Η Πυλία είναι μια από τις περιοχές που έχουν πληγεί βαναυσα και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος, με ομόφωνο ψήφισμά του, ζητάει έλεγχο των καλλιεργειών για αποζημίωση των
ελαιοπαραγωγών. «Η απώλεια παραγωγής στους ξερικούς ελαιώνες, που αποτελούν και την πλειονότητα, φτάνοντας στο 90% του Δήμου μας και ενώ βρισκόμαστε στο 1/3 της ελαιοσυλλογής πλησιάζει στο 40%.Οι πολίτες του Δήμου μας, βιώνοντας τη μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας μας και με δεδομένο ότι στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ελαιοκαλλιέργεια, βλέπουν με απόγνωση, πέρα από την απώλεια της φετινής παραγωγής, να καταστρέφονται και τα ελαιόδεντρα με συνέπεια στην παραγωγή των επομένων ετών» αναφερεται χαρακτηριστικά.

Τα αιτήματα που καταγράφονται στο ψήφισμα είναι: «Ζητάμε την άμεση αποστολή κλιμακίων του ΕΛΓΑ και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας για να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών. Οι παραγωγοί εδώ και δυο χρόνια πληρώνουν χρήματα για την ασφαλιστική κάλυψη των καλλιεργειών τους, επομένως δεν υφίσταται δικαιολογία για ενδεχόμενη αποζημίωσή τους για τις ζημιές που έχουν υποστεί και την μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: