ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πύλος: 20 χρόνια φυλακή σε εφοριακό για απάτη στην Εφορία

20 χρόνια φυλάκιση στοίχισε σε 61 χρονο εφοριακό  υπάλληλο της εφορίας Πύλου καθώς και σε ένα επιχειρηματία από την περιοχή της Πυλίας η υπόθεση απιστίας κατά του Ελληνικού δημοσίου ύψους 722.000 ευρώ, το οποίο  με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα έχει φτάσει το 1.575.000 ευρω που ανακαλύφθηκε το 2006.


Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τιμώρησε αυστηρά 20 χρόνια στον καθένα, αναγνωρίζοντας ως ελαφρυντικά την καλή συμπεριφορά του πρώτου μετά την πράξη του και την μεταμέλεια του δεύτερου.

Ο Εφοριακός αξίζει να σημειωθεί ότι είχε “ξαναεξυπηρετήσει” στο παρελθόν με το ίδιο σύστημα και πάλι κατοίκους της περιοχής ενώ ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας έχει πληρώσει στην Εφορία 115.000 ευρώ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε μόνο ο εφοριακός, ενώ για τον επιχειρηματία που προφανώς δεν ανέμενε την τόσο βαριά καταδίκη παραστάθηκε  δικηγόρος.

Πρώτη κατέθεσε επιθεωρήτρια που πραγματοποίησε έλεγχο στη ΔΟΥ Πύλου, όταν ο εφοριακός και τότε ταμίας στην Εφορία αρνιόταν να αλλάξει πόστο και να παραδώσει το ταμείο.

Το κόλπο είχε να κάνει με επιταγές
Λάμβανε  επιταγές ο ταμίας, τις οποίες παρακρατούσε, για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων, έτσι φαινόταν ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει την οφειλή του, αλλά χωρίς ποτέ να έχει πληρώσει ευρώ, αφού οι επιταγές δεν είχαν εισπραχθεί.
 
Στον έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκε το έλλειμμα και η μη απόδοση φόρων σε συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής. Αποκαλύφθηκε, όπως είπε η επιθεωρητής, ότι υπήρχε έλλειμμα 722.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από 57 επιταγές, τις οποίες κρατούσε στο συρτάρι του ο εφοριακός.

«Την πάτησα» είπε  ο 61 χρονος δράστης
"Έκανα να βγω 6 μήνες από το σπίτι, από την ντροπή μου, ενώ απέκτησα και ψυχολογικά προβλήματα από αυτή την ιστορία και από το 2006 λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή".

«Είμαστε μια μικρή κοινωνία στην Πύλο, με παρακαλούσε ο επιχειρηματίας για εξυπηρέτηση να κρατήσω την επιταγή και το έκανα. Νόμιζα ότι δεν θα μου κάνει ζημιά. Τώρα που το σκέφτομαι βλέπω τα λάθη μου», πρόσθεσε και σε παρατήρηση της Εισαγγελέως ότι δεν ήταν μια επιταγή, αλλά 57, απάντησε ότι δεν είχε κανένα όφελος.

Η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή και των δύο 
Για τον εφοριακό είπε ότι με τις ενέργειές του ωφελούσε τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι καρπώνονταν τα χρήματα. Παράλληλα, ότι είχε επαναλάβει τη δράση του αυτή το 1994 και το 2004, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ρήμα «παραπλάνησε» επαναλαμβάνεται συνεχώς στην έκθεση που έχει συνταχθεί εις βάρος του. 

Η Εισαγγελέας, είπε επίσης, ότι ο κατηγορούμενος προφανώς δεν ήταν και ο μόνος που γνώριζε τι γινόταν, αφήνοντας αιχμές για τη τοπική διοίκηση της υπηρεσίας.
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: