ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Τεράστια προβολή της Πύλου από το CNN Türk με αφορμή το γάμο Πόλατ-Γκινοσάτη

Σημαντική προβολή για την Πύλο και την ευρύτερη περιοχή μέσω του μεγάλου τηλεοπτικού τουρκικού δικτύου CNN Türk, το οποίο φιλοξένησε ημίωρο αφιέρωμα για την Πύλο και την Costa Navarino στην εκπομπή “Hayat Gezince Güzel” του γνωστού δημοσιογράφου Φατίχ Τουρκμένογλου. To οδοιπορικό στην Πύλο που παρουσίασε καταπληκτικά πλάνα της περιοχής περιλαμβάνει συνομιλίες του δημοσιογράφου με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, καθώς και πλάνα από την Costa Navarino, με Τούρκους επιχειρηματίες να παίζουν γκολφ και να μιλούν για την περιοχή και τις σχέσεις των δύο λαών.
Η οικονομική ανάπτυξη, η οποία σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην γειτονική χώρα έχει κάνει τους Τούρκους, τους δεύτερους πιο... ανοιχτοχέρηδες μετά τους Ρώσους σώζοντας σε πολλές περιοχές την κατάσταση στον τομέα του τουρισμού. Φυσικά μία τέτοια προβολή από ένα τηλεοπτικό
δίκτυο που έχει εκατομμύρια τηλεθεατές στην Τουρκία μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί.
Δεν αποκλείεται πάντως το συγκεκριμένο αφιέρωμα να σχετίζεται με τον πολυσυζητημένο πλέον ελληνοτουρκικό γάμο της Εντά Πόλατ, κόρης του γνωστού Τούρκου μεγιστάνα Αντάν Πόλατ με τον Ελληνα Δημήτρη Γκινοσάτη, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου και αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες προσκεκλημένους, οι οποίοι θα φθάσουν στην περιοχή στην πλειοψηφία τους από αέρος και θαλάσσης.
Οι μελλόνυμφοι μάλιστα έχουν κατασκευάσει μέχρι και ιστοσελίδα (www.edandimitris.com) με όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστούν οι υψηλοί καλεσμένοι στον.... ελληνοτουρκικό γάμο στην Costa Navarino.
Στην ιστοσελίδα υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τους καλεσμένους, όσον αφορά τις εκδηλώσεις για το γάμο, τον τρόπο ταξιδιού προς την Πύλο, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τη μαρίνα της Πύλου κ.ά.
Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Μετά το πρώτο καλωσόρισμα προς τους προσκεκλημένους, υπάρχει ενημέρωση για τις τρεις δεξιώσεις που θα λάβουν χώρα στην Costa Navarino τις ημέρες του γάμου. Ειδικότερα δεξιώσεις θα πραγματοποιηθούν την παραμονή, ανήμερα και την επομένη του γάμου, με τον... κώδικα ένδυσης να διαφέρει κατά περίπτωση. Καθημερινό θα πρέπει να είναι το ντύσιμο στη δεξίωση της Παρασκευής, επίσημο στη γαμήλια δεξίωση το βράδυ του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί και μπιτς πάρτι.
Παράλληλα υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο προσέγγισης της περιοχής με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και αντίστροφα. Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν επίσης για την κράτηση δωματίων στην Costa Navarino, αλλά και για την έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη μετάβαση στην Ελλάδα. Πρόκειται πραγματικά για μία πρωτόγνωρη κίνηση, αφού δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αναρτημένες ιστοσελίδες για γάμους -ενδεικτικό προφανώς της επισημότητας του γεγονότος.
Αναμφισβήτητα το γεγονός και μόνο ότι η Μεσσηνία, έστω και μέσα από έναν γάμο, τυγχάνει διεθνούς προβολής είναι κάτι σημαντικό. Αν το συνδυάσουμε και με τους εκατοντάδες επιφανείς Τούρκους που θα επισκεφθούν την περιοχή το προσεχές διάστημα, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τις προοπτικές που για μία ακόμα φορά ανοίγονται για τη Μεσσηνία. Απαραίτητη προϋπόθεση να αφήσουμε πίσω τις έχθρες του παρελθόντος και να αντιληφθούμε ότι μόνο αν η σχέση με τους γείτονες είναι καλή μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Σε αντίθετη περίπτωση η ανασφάλεια και η καχυποψία αποτελούν το... διαβατήριο για την υπανάπτυξη.

Δ.Πλ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: