ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Πυροβολούσαν και άρπαξαν 6.150 ευρώ από διανομέα: Ληστεία στον Αρι για τις συντάξεις του ΟΓΑ

Ληστεία με πυροβολισμούς έγινε χθες το πρωί στην πλατεία του Αρι, ενώ ο ταχυδρομικός διανομέας μοίραζε τις συντάξεις του ΟΓΑ μέσα σε... ψησταριά.
Οι δυο ληστές άρπαξαν 6.150 ευρώ αφού πυροβόλησαν 2 φορές στο ταβάνι του μαγαζιού. Στη συνέχεια διέφυγαν πυροβολώντας πάλι για εκφοβισμό με ένα παλιό μηχανάκι χωρίς πινακίδες, σκορπίζοντας τον τρόμο στον κόσμο.
Περίοικοι που έζησαν το σκηνικό, λένε πως η θρασύτατη ληστεία διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και σκόρπισε τρόμο στον κόσμο και πανικό σε όλο το χωριό.
Η ληστεία έγινε χθες στις 9 το πρωί. Σύμφωνα με περιγραφές, στην πλατεία βρισκόταν αρκετός
κόσμος και πολλές γυναίκες ήταν συγκεντρωμένες έξω από την ψησταριά για να πάρουν τις συντάξεις του ΟΓΑ. Μόλις έφτασε ο διανομέας και ξεκίνησε η πληρωμή μέσα στο μαγαζί, σταμάτησε στο δρόμο ένα παλιό μηχανάκι χωρίς πινακίδες, με δυο άντρες που φορούσαν κράνη. Ο ένας έτρεξε στην ψησταριά κρατώντας ένα πιστόλι και πυροβόλησε 2 φορές, ενώ μέσα στο χώρο βρίσκονταν και συνταξιούχοι. Αρπαξε τα χρήματα κι έφυγε πυροβολώντας ακόμα μια φορά καθώς έβγαινε, κρατώντας τα λεφτά. Ανέβηκε στο μηχανάκι που οδηγούσε ο συνεργός του κι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Η Αστυνομία ξεκίνησε έρευνες στην περιοχή και η Σήμανση εξερεύνησε το χώρο για στοιχεία. Μέχρι αργά χθες δεν είχαν προκύψει αποτελέσματα από την έρευνα, η οποία διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Ο Κώστας Εξαρχόπουλος πετάχτηκε από το μαγαζί του κι έτρεξε προς την ψησταριά για να προλάβει το ληστή, όμως σταμάτησε όταν πυροβόλησε προς τη μεριά του. Οπως λέει: "Είχαν πολύ θράσος οι ληστές. Εγιναν όλα μέσα σε 20 - 30 δευτερόλεπτα. Σκόρπισαν τον πανικό κι έφυγαν".
Ο Βασίλης Νίκας βρισκόταν κοντά σε παράθυρο του σπιτιού του όταν άκουσε τον πρώτο πυροβολισμό και παρακολούθησε όλο το σκηνικό. "Ηταν πολύ χαλαροί οι ληστές" λέει περιγράφοντας τα όσα είδε από μακριά.
Ο Θανάσης Μαρκόπουλος διαμαρτύρεται για την εγκληματικότητα στην περιοχή. Οπως λέει, παρά τις δηλώσεις του αστυνομικού διευθυντή πως ο κόσμος δεν πρέπει να πάρει το νόμο στα χέρια του, οι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατευθούν, την ώρα που βλέπουν να γίνονται περιπολίες από έναν μόνο αστυνομικό.
Να θυμίσουμε πως πριν 4 μήνες είχε καταγγελθεί ακόμα μια ληστεία σε βάρος του ταχυδρομικού πράκτορα τότε. Τρεις κουκουλοφόροι είχαν ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό του και του είχαν αρπάξει 11.600 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.