ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Τραγωδία στη Ζαχάρω: Τεχνίτης καταπλακώθηκε από αυτοκίνητο στο συνεργείο του!

Μια βλάβη σε γρύλο ανύψωσης κόστισε τη ζωή σε έναν 61χρονο τεχνίτη αυτοκινήτων την Δευτέρα στη Ζαχάρω. Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο Πύργου. 
Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 12:30 το μεσημέρι στο συνεργείο που διατηρούσε ο 61χρονος μαζί με τον αδερφό του στην οδό Ζαχάρως - Λουτρών Καϊάφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive, είχε ανυψώσει με ένα υδραυλικό γρύλο ένα αυτοκίνητο για να προβεί σε κάποια επισκευή. Κάτω απο αδιευκρίνιστες συνθήκες ο μηχανισμός του γρύλου υποχώρησε με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να πέσει πάνω στον 61χρονο και να τον τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι και στο στήθος.

Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί προσπάθησαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Όμως λόγω των σοβαρών τραυμάτων του, κατέληξε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι. 
 

Ο εκλιπών όπως και ο αδερφός του ήταν από τους πιο έμπειρους τεχνίτες αυτοκινήτων και γνωστοί στο νομό Ηλείας. Στη Ζαχάρω μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για την καλοσύνη και τον ακέραιο χαρακτήρα του και η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: