ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

                                      
                                                   
ΦΩΤΟ http://gr.freepik.com
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
   Τα χρυσόψαρα είναι τα πιο γνωστά ψάρια, αλλά και τα πιο κοινά ψάρια που εκτρέφονται σαν κατοικίδια ζώα. Τα χρυσόψαρα είναι γνωστά στην Άπω Ανατολή, σύμφωνα με την παράδοση, περισσότερο από 2400 χρόνια και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι εδώ και τουλάχιστον 1000 χρόνια, τα φιλοξενούσαν ως διακοσμητικά. Στην Ευρώπη ήρθαν τον 17ο και 18ο αιώνα και κοσμούσαν τα σαλόνια των πλουσίων και αριστοκρατών
   Είναι δημοφιλή επειδή είναι χαμηλού κόστους, μεγάλης αντοχής και μακράς διαρκείας ζωής. Μπορούν μάλιστα να επιβιώσουν σε γυάλες, ενυδρεία και σε λίμνες, οι οποίες το χειμώνα μπορεί
ακόμα να καλύπτονται με πάγο. Μπορείτε να τα διατηρείτε εύκολα αρκεί να τους προσφέρετε επαρκή παροχή οξυγόνου. Μεγάλη ποικιλία χρυσόψαρων είναι διαθέσιμα στην αγορά.
Λόγω της επιλεκτικής εκτροφής τους, υπάρχουν διάφορα είδη χρυσόψαρων που διαφέρουν μεταξύ τους στο χρώμα, στο σχήμα, στα μάτια και ατη γενική σωματική διαμόρφωση. Ορισμένα από αυτά τα ψάρια δεν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον και πρέπει να διατηρούνται μόνο στο ενυδρείο. Αυτό συμβαίνει λόγω των ελκυστικών χρωμάτων τους, που αποκτήθηκαν εξ αιτίας της επιλεκτικής εκτροφής και το σώμα τους έχει τροποποιηθεί και αυτό αποτελεί εμπόδιο στη φυσική αναπαραγωγή. Για αυτό ευθύνονται οι κινέζοι και οι ιάπωνες εκτροφείς, που μετά από πολλές διασταυρώσεις και επιλεκτικές αναπαραγωγές, έφτιαξαν πάρα πολλές παραλλαγές του χρυσόψαρου με ποικιλία στα χρώματα, αλλά πιο πολύ στην μορφή τους.
   Τα χρυσόψαρα μπορούν να διατηρούνται σε ενυδρείο ακόμα και με κρύο νερό. Σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη, τα χρυσόψαρα θα πρέπει να διατηρούνται σε ειδική γυάλα για χρυσόψαρο . Αλλά αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η μειωμένη επιφάνεια του νερού, συνεπάγεται λιγότερο οξυγόνο για τα ψάρια, γενονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία της αναπνοής και το θάνατο. Τα χρυσόψαρα πεθαίνουν επίσης πολύ γρήγορα λόγω της αμμωνίας ή νιτρωδών που αυξάνονται στο νερό, λόγω πλημελούς φροντίδας και μειωμένης αλλαγής του νερού με αποτέλεσμα τη δηλητηρίαση τους. Ως εκ τούτου, οι γυάλες για τα χρυσόψαρο συνίσταται να αποφεύγονται και για τον λόγο αυτό έχουν απαγορευτεί σε πολλές χώρες. Επίσης τα χρυσόψαρα που φυλάσσονται σε γυάλες, έχουν αποδεδειγμένα μικρότερη διάρκεια ζωής. Ένα μεσαίου μεγέθους χρυσόψαρο, που ζει σε ένα μεγάλο ενυδρείο έχει ελάχιστες ανάγκες φροντίδας. Τα χρυσόψαρα με τα περιττώματα τους και τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα βράγχια τους ,λερώνουν πολύ γρήγορα το νερό τους. Το νερό πρέπει να καθαρίζεται τακτικά αλλιώς τα ψάρια θα πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το νερό μπορεί επίσης να αερίζεται με τη βοήθεια του φίλτρου ή αντλίας νερού. Τα χρυσόψαρα δεν μπορεί να επιβιώσουν σε απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας του νερού. Αυτό συμβαίνει συνήθως στη χειμερινή περίοδο, όταν η θέρμανση ενεργοποιηθεί και ανεβεί η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού.

   Τα χρυσόψαρα δεν πρέπει να τα πιάνουμε, διότι αυτό οδηγεί στην απομάκρυνση της γλοιώδους επίστρωση του σώματος τους και έτσι εκτίθεται το δέρμα τους σε βακτηριακές λοίμωξεις. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία των ψαριών. Τα χρυσόψαρα , όταν διατηρούνται στο σκοτάδι, αποχρωματίζονται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χρωστικές ουσίες στα κύτταρα, είναι παρόμοιες με τις χρωστικές ουσίες του ανθρώπου, οι οποίες προκαλούν το μαύρισμα και το χρώμα. Ως εκ τούτου, στα χρυσόψαρα εσωτερικού χώρου θα πρέπει να εγκατασταθεί ηλεκτρικός φωτισμός. Επίσης, το ενυδρείο μπορεί να τοποθετηθεί σε φυσικό φως, εάν υπάρχει διαθέσιμος χώρος.
   Τα χρυσόψαρα ταϊζονται ευκαιριακά, δηλαδή, θα φάνε όποτε τους παρέχεται τροφή. Όσο περισσότερα τρόφιμα τους χορηγούνται, τόσο περισσότερα τα απόβλητα που δημιουργούνται. Θα πρέπει να δίνεται τροφή μόνο με δύο φορές την ημέρα και η ποσότητα θα πρέπει να είναι η κατάλληλη και σε μικρή ποσότητα. Τα τρόφιμα θα πρέπει να έχουν υψηλής περιοκτικότητας σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιοκτικότητας. Στο εμπόριο υπάρχει ειδική τροφή για χρυσόψαρα πολύ καλής ποιότητας.
   Τα χρυσόψαρα είναι γνωστό ότι ζουν μέχρι και είκοσι χρόνια, αλλά σε αιχμαλωσία ζουν το πού οκτώ χρόνια. Τα χρυσόψαρα μπορούν να ζουν καλά σε ενυδρεία, αλλά μπορούν επίσης να διατηρούνται επίσης καλά σε λίμνες. Το βάθος του νερού θα πρέπει να είναι πάνω από τριάντα εκατοστά, έτσι ώστε το νερό να μην παγώνει το χειμώνα. Επίσης σοι τεχνητές λίμνες είναι ένα καλό μέρος για τα χρυσόψαρα
   Τα χρυσόψαρα που ζουν στο ενυδρείο καθώς και στις δεξαμενές δεν πρέπει να αναμιγνύεται με τροπικά ψάρια ή οποιοδήποτε άλλο είδος ψαριών, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα χρυσόψαρα είναι υβριδικής ποικιλίαςκαι είναι πιο επιρρεπή σε επιθέσεις.
ΑΠΟ http://www.vets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.