ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ενσταση και αμφισβητήσεις στο Συμβούλιο της Συκικής

Το πρώτο του Δ.Σ. εξέλεξε το Σάββατο, σε άκρα μυστικότητα και χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, ο νέος συνεταιρισμός της Συκικής. Κατά του κύρους των εκλογών κατατέθηκε ένσταση από τους συκοπαραγωγούς - μέλη του συνεταιρισμού Γιώργο Κουρέτα, Τάσο Αποστολόπουλο και Φώτη Πανταζόπουλο. Ενσταση που απορρίφθηκε από την εφορευτική επιτροπή, όμως έχει ενδιαφέρον, καθώς υποστηρίζει σοβαρά πράγματα και δείχνει ότι η νέα οργάνωση που έχει λίγα μέλη -μόλις 152 παραγωγούς- ξεκινάει με προβλήματα και αμφισβητήσεις.
Οι 3 ενιστάμενοι διαμαρτυρήθηκαν ότι οι αποστειρωτές εξακολουθούν να παίζουν ρόλο -
αποστειρωτές ήταν και τα μέλη της  εφορευτικής επιτροπής, κάποιοι από τους οποίους τούς επιτέθηκαν λεκτικά για την ένσταση που κατέθεσαν. Μάλιστα, η εφορευτική δε δέχθηκε ούτε να άρει την υποψηφιότητα του Τ. Αποστολόπουλο, ούτε να ανακοινώσει από μικροφώνου την απόσυρσή του.
Στην ένστασή τους οι Γ. Κουρέτας, Τ. Αποστολόπουλος και Φ. Πανταζόπουλος ανέφεραν:
«α) Ως μέλη της γενικής συνέλευσης του συνεταιρισμού δεν μας απεστάλη μαζί με την πρόσκληση το εγκριθέν καταστατικό του νέου συνεταιρισμού από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, αλλά ούτε μας έχει δοθεί μέχρι σήμερα, ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες συμμετοχής μας στο ανώτατο αυτό όργανο διοίκησης, ποιες οι υποχρώσεις μας, ποια τα δικαιώματά μας στις λειτουργίες του ανωτέρω συνεταιρισμού, έστω και στη σημερινή εκλογική διαδικασία.
β) Στην εκλογική κατάσταση μελών και εκλεκτόρων των σημερινών εκλογών αναγράφονται μαζί με τους συκοπαραγωγούς τα ονόματα των κάτωθι υπαλλήλων μόνιμων και εποχικών του υπό ίδρυση αγροτικού συνεταιρισμού ως διαδόχου της Συκικής. Αυτά αναφέρονται στην κατάσταση "Μέλη Συκικής Οργάνωσης 2012 (σχετικό 1)", η οποία κυκλοφόρησε επιλεκτικά σε μερικά μέλη, προκειμένου να "διευκολυνθούν" της εκλογικής διαδικασίας και τα όποια ονόματα είναι:
Αγγελόπουλος Γεώργιος του Βασ. διευθυντής Συκικής, Αποστολοπούλου Θέμις του Φωτίου, Μπρατσιάκου Ανδριανή του Νικ., Αναστασόπουλος Γεώργιος του Ηλία, Κουργιαμπλάς Πέτρος του Παν., Μανιάτης Φώτιος του Κων., Μπρατσιάκος Βασίλειος του Κων., Παπαγιαννόπουλος Νικόλαος του Ιωάν., Πουλής Ιωάννης του Γεωργ., Τσαούσης Αθανάσιος του Δημ., Τσίχλης Παναγιώτης του Γεωργ., Φίλιας Δημήτριος του Παν., Χούλιαρης Δημήτριος του Διον. Ολοι οι ανωτέρω αναφερόμενοι παρανόμως είναι μέλη του αγροτικού μας συνεταιρισμού νοθεύοντας μάλιστα την εκλογική διαδικασία ως και τη λειτουργία αυτού με βάση το άρθρο 27 παράγραφος 3 της αριθ. 52800/5-9-2006 Διυπουργικής Απόφασης (υπουργών Γεωργίας και Εργασίας).
γ) Είναι παράνομη η λειτουργία του αγροτικού συνεταιρισμού Συκική, αφού αυτός μέχρι σήμερα δεν έχει εγγραφεί στο εθνικό μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, ως ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 4 του νόμου 4015/21-9-2011.
δ) Επιπλέον δεν είχαμε καμιά ενημέρωση από τους αρμοδίους προς τούτο (πρόεδρο μέλη Δ.Σ. και άλλους παράγοντες και στελέχη της Συκικής) ότι οι πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας και Λακωνίας, μέλη της τέως Συκικής, καθώς και πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί δεν συναινούσαν στη δημιουργία και λειτουργία της πρώην Συκικής ως αγροτικού συνεταιρισμού, αλλά ως Αγροτικής Εταιρείας Σύμπραξης, προκειμένου η Συκική να διατηρήσει τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το άρθρο 1 παράγραφος 5 γγ του νόμου 4015/2011, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στην ΑΕΣ Συκική που θα δημιουργείτο, να συνάπτει για τους ανωτέρω σκοπούς διεθνικές συνεργασίες και συμπράξεις με φορείς παρόμοιου σκοπού. Παρόμοιους σκοπούς προέβλεπε το άρθρο 1 του καταστατικού της πρώην Συκικής. Οι ανωτέρω αντιδράσεις παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας "Ελευθερία" τα οποία και συνυποβάλλουμε».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: