ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ολυμπία Οδός: σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ΥΠΑΝΥΠ και την κοινοπραξία

«Η επανεκκίνηση των έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. Εμείς καλούμαστε εντός λίγων εβδομάδων να λάβουμε αποφάσεις για τις συμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί την περασμένη τριετία», δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας (ΝΔ), κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, οι εργασίες έχουν διακοπεί από τον Ιούνιο του 2011, διότι ανεστάλη η χρηματοδότηση από τις δανείστριες τράπεζες, λόγω κυρίως των προβλημάτων που αυτές αντιμετωπίζουν αλλά και λόγω μείωσης της κυκλοφορίας.
Στο έργο όμως υπήρξε και εμπλοκή του ΣτΕ, καθώς κατά της ΚΥΑ 100163/30.5.2006 έγκρισης των περιβαλλοντικών του όρων, ασκήθηκαν προσφυγές, για την διέλευση του αυτοκινητοδρόμου από την περιοχή του Καϊάφα Ν. Ηλείας. Ειδικότερα η Απόφαση 2473/2010 του ΣτΕ προβλέπει την ακύρωση της ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου εντός των ορίων του Δήμου Ζαχάρως.

Αυτό σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικοί όροι του αυτοκινητοδρόμου έπαψαν να ισχύουν σε μήκος 20 χλμ. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας θα πρέπει να εναρμονιστούν με την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ. Δεδομένου ότι ο αυτοκινητόδρομος συγχρηματοδοτείται και από το ΕΣΠΑ, οι χειρισμοί γίνονται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς την συμβατότητα των λύσεων που θα υιοθετηθούν

Δεν υπάρχουν σχόλια: