ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Φιλιατρά: Στο "Φουρναράκειο" συνάντηση αγροτών της Τριφυλίας για το θέμα της ΑΤΕ!

Η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς είναι το θέμα της έκτακτης συγκέντρωσης που θα έχουν αύριο στις 9.00 το βράδυ στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών οι αγρότες της περιοχής. 
Τη συνάντηση έχουν προγραμματίσει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, ενώ θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να εκφράσει την άποψή του για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
 

Ηλίας Μπουντουβάς: «Ο κόσμος είναι ανάστατος»
«Σήμερα από νωρίς το πρωί μάς παίρνει συνέχεια κόσμος τηλέφωνο. Οι άνθρωποι εδώ έχουν αναστατωθεί. Το 60% της γης των αγροτών είναι υποθηκευμένο στην Αγροτική Τράπεζα. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;» σημείωσε χθες στο «Θ» ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ηλίας Μπουντουβάς.
 
«Και εδώ πολλοί έχουν πάρει δάνεια και έχουν βάλει υποθήκη τη γη τους. Όλοι αυτοί είναι ανάστατοι σήμερα. Ανησυχούν ακόμη και για κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς, οτιδήποτε μπορεί να γίνει. Αλλά δεν είναι μόνο η υποθηκευμένη γη. Η Αγροτική Τράπεζα θα έπρεπε να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για τον αγροτικό τομέα, να στηρίζει προσπάθειες. Σκεφθείτε ότι αυτή την περίοδο που συζητάμε, μόνο στην Κρήτη φυτεύτηκαν 4 εκατομμύρια φυτά λιγότερες ντομάτες. Μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις. Νομίζω ότι ως χώρα οδηγούμαστε σε πολύ άσχημες καταστάσεις…».

ΕΑΣ: «Τσακώνονται για θέματα εξουσίας»
Σχετικά με όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην ΕΑΣ, όπου ο πρώην πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης και άλλοι συνεταιριστές προσέφυγαν στα δικαστήρια, χαρακτηρίζοντας παράνομη την τελευταία γενική συνέλευση της Ένωσης και τις διαδικασίες μετατροπής της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, ο κ. Μπουντουβάς σχολίασε: «Στην ΕΑΣ τσακώνονται για θέματα εξουσίας. Ο πρώην πρόεδρος, ο Βασίλης ο Κοζομπόλης, ομόφωνα πέρασε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η μετατροπή της Ένωσης σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό και τώρα βλέπουμε ότι προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα. Ο Βασίλης Κοζομπόλης είχε συμφωνήσει με την όλη διαδικασία. Και όχι μόνο είχε συμφωνήσει, αλλά την είχε προτείνει κιόλας. Τώρα, όσα γίνονται, θεωρώ ότι είναι για λόγους εξουσίας, πέρα από το αν είναι νόμιμες οι διαδικασίες. Όταν εμείς φωνάζαμε από την πρώτη φορά, γιατί δεν το δέχθηκε ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται δεν είναι νόμιμες;» παρατήρησε ο κ. Μπουντουβάς και πρόσθεσε: «Ο στόχος τους ήταν οι εκλογές που θα γίνονταν το φθινόπωρο για τη μόνιμη διοίκηση, να γίνουν μόνο με τα ιδρυτικά μέλη, δηλαδή με 100 άτομα που γράφτηκαν στην αρχή. Αυτό ήθελαν, 100 άτομα διαχειρίσιμα».
 
Όσον αφορά στο γιατί δεν πήγε ο αγροτικός κόσμος της Μεσσηνίας - που είναι χιλιάδες άτομα - να εγγραφεί, ώστε να έχει λόγο στις διαδικασίες και τις αποφάσεις, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων μάς είπε: «Γιατί οι όροι που έθεσαν ήταν αποτρεπτικοί. Η διαδικασία έμεινε ανοιχτή για 5 μέρες. Σε αυτές τις 5 μέρες ήταν και το Σαββατοκύριακο. Και ήθελαν 300 ευρώ μετρητοίς μέσα σε τρεις μέρες. Δεν έχει ο άλλος 300 ευρώ να δώσει σήμερα για μερίδα. Αν έλεγαν, θα κρατήσουμε 100 ευρώ από την επιδότηση, 100 από τον ΦΠΑ, 100 του χρόνου, θα γραφόταν ο κόσμος. Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί και μια άσχημη εντύπωση στον κόσμο για την Ένωση, που τον αποτρέπει να ασχοληθεί».

πηγη Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: