ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κατάσχεση 8.000 τόνων ελαιολάδου στην Ιταλία!

Κατά μια ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας της περασμένης εβδομάδας  το Κεντρικό ελεγκτικό όργανο του υπουργείου  icqrf σε συνεργασία με την  Guardia di Finanza  (Φορολογική Αστυνομία) και κάτω από την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών της Σιένας με την επιχείρηση ονομαζόμενη "arbequino" κατάσχεσε 8.000 τόνους εξτραπαρθένου ελαιολάδου "made in italy" της  γνωστής εμποροβιομηχανίας Azienda Olearia Valpesana Spa με έδρα σε μια τοποθεσία της Σιένας.
 
Κατά τις αστυνομικές αρχές το προληπτικό αυτό μέτρο πάρθηκε γιατί ύστερα από έρευνες  αποκαλύφθηκε ότι 4.323 τόνοι προέρχονταν από παράνομη ανάμειξη ελαιολάδου  ποιοτικά χαμηλότερων κατηγοριών  (λαμπάντε και παρθένο) και  3.850 τόνους εξτραπαρθένου ελαιολάδου,  δηλωμένο 100% ιταλικό σύμφωνα με  την ιταλική νομοθεσία, προερχόταν από την ανάμειξη  ισπανικού και ελληνικού ελαιολάδου, ενώ 450 τόνοι εξτραπαρθένου κατασχέθηκαν σε  τέσσερες άλλες σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις του ελαιουργικού τομέα που συνεργάζονταν με την Valpesana Spa.
 
Η κατάσχεση συνοδεύτηκε από την σύλληψη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης Francesco Fusi και τριών υπαλλήλων της: τον Διευθυντή λογιστηρίου, τον χημικό και τον υπεύθυνο του μάρκετινγκ.
 
Οι έρευνες άρχισαν στις αρχές του έτους και κατά τις αστυνομικές αρχές "η εξέταση των εγγράφων και η παρακολούθηση των επικοινωνιών και ηλεκτρονικών υπολογιστών επέτρεψαν την αποκάλυψη ενός  μηχανισμού νοθείας,  σε ισχύ από το 2010, που βασιζότανε στην πρακτική να καταγράφονται  στο επίσημο μητρώο εισροών/ εκροών του ηλεκτρονικού Εθνικού Αγροτικού Πληροφοριακού Συστήματος οι ποσότητες που η επιχείρηση είχε διαπραγματευτεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή στην Τυνησία σαν παρθένο ή εξτραπαρθένο ελαιόλαδο που δεν είχε όμως αυτά τα χαρακτηριστικά. 
Στα έγγραφα, που είχαν κατασχέσει από την αρχή των ερευνών οι εφοριακοί υπάλληλοι, περιλαμβάνονται και πολλά συμβόλαια αγοράς παρθένου και εξτραπαρθένου  ελαιολάδου από την Ισπανία με χειρόγραφες σημειώσεις, δίπλα στα επίσημα δεδομένα χημικών χαρακτηριστικών, με τις πραγματικές αξίες (αλκυλεστέρων, υπεροξειδίων και οξύτητας) έξω από τα όρια που καθορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο" αναφέρει η ανακοίνωση της  Guardia di Finanza.
 
Όλα αυτά ενώ οι συναλλαγές πραγματικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου των ιταλών εισαγωγέων στις ελληνικές αγορές από την αρχή του χρόνου έχουν πέσει κατακόρυφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.