ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Απόσυρση επικίνδυνων αρωματικών χώρου

Στην απόσυρση από την αγορά, προϊόντων φυτικής προέλευσης που πωλούνται ως αρωματικά χώρου, προχωρά ο ΕΟΦ, μετά από ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της Πορτογαλίας, μέσω του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών για την επικινδυνότητα των προϊόντων αυτών.
Πρόκειται προϊόντα που η βασική τους χρήση είναι να καίγονται μέσα σε δοχείο προκειμένου να αρωματίσουν το χώρο μέσω των βοτάνων που περιέχουν. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές αναφορές για επιδείνωση της υγείας των καταναλωτών που εισέπνευσαν τον καπνό που παράγεται από την καύση τους, ενώ κάποιοι άνθρωποι παρουσίασαν
συμπτώματα αλλεργίας και δηλητηρίασης και σε μερικές περιπτώσεις χρειάσθηκε να νοσηλευτούν, όπως αναφέρει σε ανακοινωση του ο ΕΟΦ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα:
ΘΥΜΙΑΜΑ "AROMATIC POTPOURRI", FIDEL MIX
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, PULSE
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, NIRVANA
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, BUZZ
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, FIRE N ICE
ΘΥΜΙΑΜΑ ΜΑΡΚΑΣ:TRIBE, ΘΥΜΊΑΜΑ HAWAIIAN, HAYZE
ΘΥΜΙΑΜΑ GONE STRAWNANAS, HAYZE
ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ SAMURAI SPIRIT
Επιπρόσθετα, ο ΕΟΦ έχει ανακαλέσει από την ελληνική αγορά τα προϊόντα παρόμοιας χρήσης FREEDOM FLY HIGH, FREEDOM EU EDITION 2G, ULTRA CLOUD10 1G & HEAD TRIP No10. Πρόκειται για ποτ πουρί (μίγμα) αρωματικών χώρου παραγωγής ΗΠΑ, στα οποία ανιχνεύτηκαν ουσίες αγωνιστές των υποδοχέων κανναβινοειδών του εγκεφάλου CB1 και CB2. Τα παραπάνω προϊόντα είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε ανάμειξη με τον καπνό για στριφτά τσιγάρα και να καταναλωθούν από νεαρά άτομα μέσω του καπνίσματος, με επικίνδυνες συνέπειες.
Αν και δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας η διακίνηση των θυμιαμάτων, είναι πιθανή η διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου, ενώ σε ό,τι αφορά τα ποτ πουρί αρωματικών χώρου έχουν κατασχεθεί ποσότητες σε ελληνική επιχείρηση.
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

ΑΠΟ http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: