ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κυπαρισσία: Με καρπούζι πήγαν οι τρίτεκνοι στην ΔΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα και την φορολογία που πλήττουν τους τρίτεκνους με συμβολικό χαρακτήρα ένα καρπούζι που..δώρισαν στον Προιστάμενο της ΔΟΥ Τριφυλίας ως απόδειξη ότι ο τόπος μας μπορεί να παράγει πραγματοποίησε ο Σύλλογος Τριτέκνων Τριφυλίας παρουσία αρκετών μελών του.
 
Η εκπρόσωπος του τοπικού συλλόγου Ελευθερία Νικολοπούλου μιλώντας στην 'Φωνή' και το kyparissianews.com τόνισε ότι "καταθέτουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα άδικα φορολογικά μέτρα, τις επιβαρύνσεις, για τα έκτακτα με εισφορές με ότι άλλο μας περιμένει στο μέλλον και ζητούμε μια έκπτωση 20-25% με περισσότερες δόσεις αποπληρωμής" για να προσθέσει ότι "μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και ως δώρο πήγαμε ένα καρπούζι ως τοπικό προιόν συμβολίζει την μιζέρια των αγροτών που δύσκολα τα βγάζουν πέρα στις μέρες μας". 
Η κα Δήμητρα Λάντου είπε "ότι η κρίση μας έχει τσακίσει όλους με συνεχή μέτρα που λαμβάνονται ιδίως σε εμάς που έχουμε τρία παιδιά αλλά και στους πολύτεκνους, θέλουμε μια άλλη μεταχείριση που την δικαιούμαστε αν αναλογιστούμε ότι οι οικογένειες δύσκολα τα βγάζουν πέρα, εμείς έχουμε δουλειά μόνο ο ένας σύζυγος και με τα παιδιά τα βγάζουμε δύσκολα πέρα".
 
Οι τρίτεκνοι βιώνουν δύσκολες καταστάσεις όπως μας είπε ο κ. Δημήτρης "καθώς το δημογραφικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας καθώς οι οικογένειες πλέον δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών καθώς η ανατροφή των παιδιών έγινε δυσκολότερη όταν τα παλιότερα χρόνια αναστηθήκαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες και μετά λύπης μου βλέπω ότι γινόμαστε χώρα γερόντων" για να συμπληρώσει ότι "η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός ενώ αντιμετωπίζουμε προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς αλλά δεν βλέπουμε βοήθεια από την πολιτεία". 
Ο Ιερέας από το Κοπανάκι εφημέριος τοπικού ναού είπε ότι "η ελλαδική εκκλησία έχει θίξει το δημογραφικό και σήμερα προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τα εγκαταλελειμένα χωριά μας όπως τα βλέπουμε σήμερα με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να έχει ερημώσει, παλιά στο Κοπανάκι είχαμε 200 παιδιά στο σχολείο και σήμερα μετά βίας 60 περίπου, το πρόβλημα είναι τεράστιο με τη Κυβέρνηση να δείξει ενδιαφέρον σε αυτούς που πραγματικά στηρίζουν την ελληνική οικογένεια".
 
Στη συνέχεια τα μέλη του Συλλόγου παρέδωσαν το ψήφισμα στο Προιστάμενο της ΔΟΥ κ. Κατσαργύρη ο οποίος μίλησε για δίκιο των τρίτεκνων βεβαιώνοντας ότι θα ενημερώσει για το θέμα με έγγραφο την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ενώ το θέμα ετέθη στο Δ.Σ. Τριφυλίας καθώς είναι Αντιπρόεδρος του οικείου Δ.Σ. και δήλωσε ευαισθητοποιημένος σε κοινωνικά θέματα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...