ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πολύχρωμο… εξωτικό καλαμπόκι!



Δεν πρόκειται ούτε για μεταλλαγμένο προϊόν ούτε οι εικόνες που βλέπετε είναι αποτέλεσμα Photoshop! Εκτός από την κλασική κίτρινη ποικιλία καλαμποκιού, που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει και το χρωματιστό καλαμπόκι, γνωστό και ως «ινδικό καλαμπόκι»!

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή από άποψη εμφάνισης ποικιλία καλαμποκιού, η παραγωγή της οποίας ξεκίνησε από την Ινδία (εξ ου και η ονομασία) και μεταφέρθηκε σιγά σιγά σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να παράγουν πλέον τις μεγαλύτερες ποσότητες πολύχρωμου καλαμποκιού.

Το ινδικό καλαμπόκι μπορεί να έχει πολύχρωμους σπόρους, ενώ αρκετά είδη δίνουν γαλάζιους, κόκκινους, μαύρους, μοβ, καφέ και μπλε καρπούς, αφού με τα χρόνια οι καλλιεργητές δημιούργησαν διάφορες διασταυρώσεις, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρωματική… παλέτα!

Ο χρωματισμός των ινδικών καλαμποκιών οφείλεται στον διαφορετικό συνδυασμό των αντιοξειδωτικών ουσιών στο εσωτερικό τους αλλά και στην επικονίαση. Όσο για τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά;

Τα πολύχρωμα καλαμπόκια είναι λίγο πιο στυφά από τα κίτρινα, ενώ τα έλαια και οι πρωτεΐνες που περιέχονται στους καρπούς δεν παρουσιάζουν καμία διαφοροποίηση σε όλες τις ποικιλίες. Το εν λόγω καλαμπόκι καταναλώνεται ως ποπ κορν αλλά και σε σαλάτες, ενώ δεν συνιστάται η ψητή εκδοχή του.

Πηγή: perierga.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.