ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Φιλιατρά: Η κρίση απειλεί την Φιλαρμονική!

H λειτουργία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών κινδυνεύει λόγω της έλλειψης πόρων και των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν. 
Ο ιστορικός σύλλογος, που έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση και δεν μπορεί να συντηρήσει την Φιλαρμονική που αποτελεί την κυριότερη δραστηριότητά του. Για αυτό τα μέλη του ζητούν τη στήριξη και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών τους ώστε να καταφέρουν να συνεχίσουν την λειτουργία της, καθώς η προσφορά της στην τοπική κοινωνία είναι σημαντική με την μουσική παιδεία που προσφέρει σε δεκάδες νέους κάθε χρόνο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πρόεδρος του συλλόγου Βιβή Παντελάκη περιέγραψε την δύσκολη κατάσταση, ζητώντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση όλων και τη στήριξή τους.
 

Χαρακτηριστικά η κ. Παντελάκη τόνισε: 
«Νομίζω ότι δε χρειάζεται να αναφερθώ στην τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν όλοι οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια. Βέβαια δεν θα ήταν δυνατόν ο Σύλλογος Φιλοπροόδων να μείνει έξω από αυτήν την κατάσταση. Είμαι στο σύλλογο από το 1994. Ποτέ τα οικονομικά μας δεν ήταν ανθηρά. Πάντοτε καθορίζαμε τις δραστηριότητές μας ανάλογα με τα χρήματα που είχαμε. Όμως καταφέραμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Μόνοι μας ή σε συνεργασία με το δήμο ή τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αποκτήσαμε καινούργια όργανα, καινούργιες στολές, κάναμε πολλές επεμβάσεις στο πάρκο, την εκκλησία, δημιουργήσαμε ένα φεστιβάλ φιλαρμονικών, είδαμε τη Φιλαρμονική μας να μεγαλώνει, το χορευτικό μας να γίνεται πολυπληθέστερο, τις εκδηλώσεις μας πολύ περισσότερες, καταφέραμε η Φιλαρμονική και το χορευτικό μας να συμμετέχουν και σε εκδηλώσεις άλλων περιοχών. Σήμερα πού βρίσκεται το όνειρο; Πού τοποθετείται ο πήχης; Δυστυχώς στο να μπορούμε απλά να λειτουργούμε. Να διασώσουμε τη Φιλαρμονική μας, να διατηρούμε το πάρκο καθαρό, το χορευτικό σε λειτουργία, τα κτήριά μας να μην καταρρεύσουν.
 

Όλα αυτά τα 86 χρόνια επιβιώσαμε με αξιοπρέπεια και συνέπεια, στηριζόμενοι οικονομικά στις δωρεές των μελών μας, σε εκδηλώσεις που εμείς πραγματοποιούσαμε και στην επιχορήγηση του δήμου. Πλέον οι δωρεές είναι ανύπαρκτες, η ανταπόκριση του κοινού στις εκδηλώσεις είναι μικρή και η επιχορήγηση από το δήμο εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχει. Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα το να κάνουμε μια εκδήλωση αλλά το να μπορέσουμε να πληρώσουμε τον αρχιμουσικό μας για να μπορούν τα παιδιά στα Φιλιατρά να μαθαίνουν μουσική κι έτσι να διατηρηθεί η Φιλαρμονική μας.
Βρισκόμαστε σε φοβερά δύσκολη θέση. Ο κίνδυνος να σταματήσει πια να λειτουργεί η Φιλαρμονική μας και να πέσουν οι τίτλοι τέλους σε ένα σύλλογο που δραστηριοποιείται στα Φιλιατρά από το 1926, είναι πλέον ορατός.
 

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει Φιλιατρινός που δεν έχει μια τρυφερή ανάμνηση από το άκουσμα της Φιλαρμονικής ή από τη συμμετοχή του σ' αυτή, ότι δεν υπάρχει Φιλιατρινός που δεν έχει παίξει στο Πάρκο της Βλαχέρνας ή που δεν έχει παρακολουθήσει έστω και μια εκδήλωση του συλλόγου μας. Και δε μιλάμε απλά για ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης αλλά το ζωντανό της παρόν.
Αναζητώντας τη λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τη λύση θα τη δώσουμε εμείς. Οι ίδιοι άνθρωποι που νοιαζόμαστε, οι ίδιοι άνθρωποι που το πρόβλημα μας αφορά. Κανένας έξω από την τοπική κοινωνία δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί.
 

Συζητώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσαμε πρώτα από όλα να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα. Αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε όλους όσοι θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει η τελευταία ίσως σταγόνα πολιτισμού στα Φιλιατρά. Πριν από δύο εβδομάδες καλέσαμε τους γονείς των παιδιών της Φιλαρμονικής προκειμένου να έχουμε και μαζί τους μια κουβέντα. Ολοι τους είπαν πόσο σημαντική θεωρούν την ενασχόληση των παιδιών τους με τη μουσική και πόσο και τα ίδια θέλουν να συμμετέχουν στη Φιλαρμονική. Η συζήτηση ήταν γόνιμη και έγινε μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίας αγωνίας για τη διατήρηση της Φιλαρμονικής μας. Όλες οι προτάσεις θα αξιοποιηθούν γιατί είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε, όσο μας είναι δυνατόν, να κλείσει η Φιλαρμονική μας».
 

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Χαράλαμπος Παγάνης στάθηκε στο σημαντικό έργο της Φιλαρμονικής που επιτελείται επί πολλά χρόνια, αλλά και στο πόσοι σημαντικοί μουσικοί έχουν αναδειχθεί μέσα από το σύλλογο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης αυτής της παράδοσης και προσφοράς στον τόπο.
 

Χαρακτηριστικά ήταν και τα λόγια του αρχιμουσικού Παναγιώτη Φωτεινέα που τόνισε την ανάγκη ύπαρξης της Φιλαρμονικής, την μουσική παιδεία που προσφέρει, την επαφή που έχουν οι νέοι της πόλης επί δεκαετίες με την μουσική σημειώνοντας ότι περίπου 70 μικροί και μεγάλοι πλαισιώνουν την Φιλαρμονική, στους οποίους δεν είναι μόνο οι μουσικές γνώσεις που προσφέρονται, αλλά και το ότι από μικρή ηλικία μαθαίνουν να λειτουργούν σαν σύνολο.


ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.