ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Cream Cake

Περιγραφή

Ένα υπέροχο ελαφρύ δροσερό απολαυστικό γλυκάκι για όλες τις μέρες του καλοκαιριού.  Εσείς απλά δοκιμάστε το!!
 
Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος 350 γραμ.
  • 2 φακελάκια ζελέ φράουλα
  • 1 1/2 πακέτο (250γρ) μπισκότα degistive (κατά προτίμηση με γεύση φράουλα)
  • 1 κουταλιά σούπας μαργαρίνη
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλική
  • 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • 200 γραμ. φρέσκες φράουλες
  • 1 φέτα ανανά κομπόστα
  • 1 κούπα κομπόστα κοκτέιλ φρούτων καλά σουρωμένα

Πως το κάνουμε:

  1. Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ σε σκόνη, λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα μπισκότα καλά. Σε μία στρογγυλή φόρμα με τσέρκι 28 - 30 εκ. στρώνουμε και πατάμε καλά με το χέρι το μίγμα μπισκότου με το βούτυρο. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 4 λεπτά στους 160 βαθμούς. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Όσο ψήνεται ζεσταίνουμε μισό ποτήρι νερό και διαλύουμε το ένα φακελάκι ζελέ, προσθέτουμε άλλο μισό ποτήρι κρύο νερο. (προσοχή εδώ δεν χρησημοποιούμε την δοσολογία νερού που αναγράφετε στο κουτί ζελέ)
  3. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με τις 2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλική και τις βράζουμε για 2 με 3 λεπτά το πολύ και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Βάζουμε στο μπόλ του μίξερ την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την χτυπάμε σε σφιχτή κρέμα, όχι σαν σαντιγύ. Αφαιρούμε το σιρόπι από τις φράουλες και τις χοντροκόβουμε στο μούλτι, μια δυο στροφές όχι πολύ.
  5. Ρίχνουμε το σιρόπι στη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και σιγά σιγά και τις φράουλες, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα να δέσουν όλα τα υλικά.
  6. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το ζελέ φράουλας, συνεχίζοντας για λίγο το ανακάτεμα.
  7. Ρίχνουμε το υλικό μέσα στη φόρμα με το μπισκότο και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει και να σφίξει η κρέμα καλά.
  8. Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το άλλο φακελάκι ζελέ όπως αναγράφεται στη συνταγή του πακέτου και το αφήνουμε εκτός ψυγείου να κρυώσει καλά.
  9. Αφού έχει παγώσει η κρέμα μας βάζουμε στο κέντρο τη φέτα ανανά, και γύρω γύρω στρώνουμε την κομπόστα φρούτων να καλύψουν όλη την επιφάνεια της κρέμας. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το υγρό ζελέ με προσοχή να μην μας φύγουν τα φρούτα και χωρίς να το κουνάμε πολύ το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  10. Βουτάμε την φόρμα σε ζεστό νερό μέσα σε ένα ταψί και αφαιρούμε το τσέρκι. Καλή σας απόλαυση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τις φράουλες τις βράζουμε με τη ζάχαρη για να σπάσει η χαρακτηριστική ξινίλα της φράουλας, αν όμως σας αρέσει μην τις βράσετε, απλά αντικαταστήστε τη ζάχαρη κρυσταλική με άχνη και βάλτε την στην κρέμα γάλακτος μαζί με την υπόλοιπη. (Εγώ δεν το προτείνω.)
 
ΑΠΟ http://www.sintagespareas.gr
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: