ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ευρωπαίοι μαθητές και καθηγητές στην Κυπαρισσία στο πλαίσιο του προγράμματος "Comenius

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από τα σχολεία της Ευρώπης που συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα "Comenius" υποδέχθηκαν χθες το πρωί μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Κυπαρισσίας. Το γυμνάσιο επιλέχθηκε να είναι το σχολείο όπου θα γίνει η λήξη του προγράμματος που είχε τίτλο «Keep feet and active - Be healthy and happy».

Ετσι χθες με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχθηκαν τους 42 καθηγητές και τους 25 μαθητές από 2 σχολεία της Φινλανδίας, 2 σχολεία της Γερμανίας και από ένα σχολείο της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλικής Μαρτινίκας. Τους φιλοξενούμενους αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα υποδέχθηκε η διευθύντρια του σχολείου Μάτα Μπαρτζελιώτη καλωσορίζοντάς τους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κυπαρισσία. Αναφέρθηκε στην ιστορία του σχολείου που ξεκινά το 1955, στο οποίο φοιτούν 304 μαθητές και έχει 13 τμήματα με 35 εκπαιδευτικούς. Σχετικά με το πρόγραμμα "Comenius" επισήμανε την μεγάλη σημασία που έχει για τους μαθητές αφού τους δίνει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλους μαθητές από όλη την Ευρώπη, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς, να δουν τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας αλλά και να διαπιστώσουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι ζούμε όλοι σε ένα παγκόσμιο χωριό. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η υπεύθυνη του προγράμματος για το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας Βίκυ Ξάστερου και ο υπεύθυνος όλου του προγράμματος Bornd Goebel.
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιελάμβανε παρουσίαση φωτογραφιών από τις μέχρι τώρα επισκέψεις των μαθητών, τραγούδια και παρουσίαση εργασιών για την ιστορία της Κυπαρισσίας, την μεσογειακή διατροφή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και θα επισκεφθούν σημαντικούς χώρους της Νότιας Πελοποννήσου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.