ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Αρχίζει σήμερα η θερινή αντιπυρική περίοδος

Ελλείψεις και φέτος στους ΧΑΔΑ   

Έτοιμη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη τη Μεσσηνία, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, πύραρχος Βασ. Καπέλιος.
Για μία ακόμη χρονιά, φαίνεται να υπάρχουν ζητήματα με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, καθώς έχουν εντοπιστεί ξανά παραλείψεις από πλευράς Δήμων. Παραλείψεις που,

όπως ανέφερε ο κ. Καπέλιος, «μπορεί να μην είναι ουσιώδεις, αλλά υπάρχουν και υπό ειδικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα». Πρόσθεσε δε πως «το θέμα των ΧΑΔΑ είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Συνήθως πρόκειται για προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν και δε γνωρίζω αν και κατά πόσο οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την κατάσταση και οι ΧΑΔΑ να μην είναι επικίνδυνοι. Θα πρέπει, όμως, να πιεστούν και να βελτιώσουν την κατάσταση».
Σημείωσε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωσή τους με την πυροσβεστική διάταξη για τη μη εκδήλωση των πυρκαγιών, ενώ ανέφερε πως η σχετική έκθεση της υπηρεσίας, όπου επισημαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν, έχει ήδη κοινοποιηθεί και στους Δήμους και τον Εισαγγελέα.
Κατά τα λοιπά, έχουν ελεγχθεί όλες οι υποδομές (δεξαμενές, υδροστόμια κ.λπ.), ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να αρχίσει και η διασπορά των περιπολικών σε διάφορα σημεία, καθώς και η άφιξη του κλιμακίου των PZL στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ.

Άριστη συνεργασία με όλους  
Κατά τον κ. Καπέλιο, υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους (πολίτες, εθελοντές, φορείς, Δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας), ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη ευαισθητοποίηση και στις από κοινού προσπάθειες για τη μη εξάπλωση των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν πέρσι και εξέφρασε την ελπίδα ότι και φέτος το επίπεδο συνεργασίας θα παραμείνει υψηλό. «Δε νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια, ως κοινωνία, να αντέξουμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος, που θα σπαταληθεί στην κατάσβεση πυρκαγιών, ενώ, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να προστατεύσουμε τις φυσικές ομορφιές της Μεσσηνίας, που πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε».
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και αυτή τη χρονιά ενημέρωση για τη μη χρήση μηχανημάτων που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές και σημείωσε ότι «όποιος χρειάζεται τις συμβουλές και τις απόψεις μας, μπορούμε να τις προσφέρουμε».

Τα μέσα
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε πως «λόγω της οικονομικής κατάστασης, ίσως να μη διατίθενται με τόση ευκολία τα εθνικά εναέρια μέσα. Είναι προφανές ότι αν υπάρχει κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί σε τοπικό επίπεδο, θα αντιμετωπίζεται με τα PZL. Αν το συμβάν είναι μεγαλύτερο και είναι απαραίτητη η παρουσία των μέσων εθνικής εμβέλειας, τότε θα σπεύσουν να βοηθήσουν. Δε θα αφήσουμε τις πυρκαγιές να κάψουν τον τόπο».
Όσον αφορά στα μέσα πυρόσβεσης, είναι ίδια με τα περσινά, ενώ έχουν, επίσης, διατεθεί δύο οχήματα από τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. Όλος ο εξοπλισμός είναι συντηρημένος, το προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει εκπαιδευτεί.
Όσο για το προσωπικό, μίλησε για μια φημολογία που φέρει την πρόσληψη και εποχικών πυροσβεστών, καθώς υπάρχει έλλειψη δεκατεσσάρων ατόμων, οι οποίοι απασχολούνταν πέρσι ως εποχικοί, αλλά δεν κατάφεραν, για διάφορους λόγους, να γίνουν πενταετούς θητείας. Οι θέσεις αυτές είναι πιθανόν να καλυφθούν είτε από τους επιλαχόντες των πενταετών είτε από εποχικούς.

Αισιοδοξία
Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, καταλήγοντας, δήλωσε αισιόδοξος για θετική έκβαση και της φετινής περιόδου, καθώς, όπως εξήγησε, «έχω εμπιστοσύνη στους Μεσσήνιους, οι οποίοι θα είναι προσεκτικοί στις ενέργειές τους. Έχω εμπιστοσύνη στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, που είναι πάντα αξιόμαχο και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αλλά και στη συνεργασία με τους φορείς του νομού».            
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου   


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...