ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Δήμος Τριφυλίας: Λίγα έργα προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα

Ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα και την οικονομική κατάσταση του Δήμου Τριφυλίας έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι η επιτροπή σπάνια συνεδριάζει, καθώς αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά της.
 
Η συνεδρίαση έγινε για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και την γνωμοδότηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού και η οποία αν και ξεκίνησε με οριακή απαρτία, ήταν μακρά σε διάρκεια καθώς κράτησε πάνω από 5 ώρες.
Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, κινείται στα «ρηχά» καθώς είναι της τάξεως των 6,5 εκ. ευρώ περίπου, ενώ το ύψος του προϋπολογισμού κυμαίνεται περίπου στα 22 εκ. ευρώ.
 
Αρκετά μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα τους δόθηκε λίγα μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν επ' αυτού.
 
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι για την κατάρτιση του προγράμματος υπήρχαν δύο δρόμοι: 
Είτε να γίνει ρεαλιστικό είτε γαλαντόμο πρόγραμμα, από το οποίο όμως δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν πολλά πράγματα. Η δημοτική αρχή -είπε- επέλεξε να γίνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, ενώ τα όποια έργα γίνονται είναι μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ενδεικτικά ανέφερε το φράγμα Φιλιατρών, το Λύκειο Φιλιατρών, το δίκτυο ύδρευσης Φιλιατρών και το βιολογικό Κοπανακίου. Τόνισε δε ότι γίνονται προσπάθειες να ξεμπλοκαριστούν έργα όπως το δίκτυο ομβρίων της Κυπαρισσίας και το λιμάνι.
 

Σε επιμέρους ζητήματα του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού αναφέρθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σαμπαζιώτης και Παναγιώτης Τσίγγανος, ενώ στην συνέχεια υπήρξαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και συζήτηση με τα μέλη της επιτροπής.
 

Χαρακτηριστικά από τα μέλη της επιτροπής, ο Αθανάσιος Σμέρδης ρώτησε πόσα είναι τα έσοδα του δήμου από τους πολίτες, αλλά και ποια τα λειτουργικά του έξοδα, καθώς και τι γίνεται με τον τεχνητό ύφαλο και τη διάβρωση των ακτών του Καλού Νερού. Σε δεύτερη τοποθέτησή του επισήμανε πως γίνεται μια συζήτηση για το ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά όχι και για το πού πάνε τα χρήματα που υπάρχουν, ζητώντας να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και την Παλιά Πόλη χαρακτηρίζοντάς τα ως ατού της περιοχής.
«Ποιος ο ρόλος της διαβούλευσης την στιγμή που το Τεχνικό Πρόγραμμα το παίρνουμε λίγο πριν την συζήτησή του» αναρωτήθηκε η Γεωργία Χριστοδούλου, θέτοντας παράλληλα το θέμα της καθαριότητας σε παραλίες και πόλη, τονίζοντας πως τα πάντα στο δήμο γίνονται με ρυθμούς χελώνας.
Την ανάπτυξη του εθελοντισμού στο δήμο πρότεινε ο Γιάννης Γαρδικιώτης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και στον τομέα της καθαριότητας.
 

Την ανάγκη διαφήμισης της περιοχής, όπως και της λειτουργίας γραφείου ενημέρωσης τόνισε ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ζητώντας την δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και πάρκινγκ στο χώρο του ΟΣΕ στην Κυπαρισσία.
Ενημέρωση για το πώς γίνεται διαχείριση στο πολιτιστικό τέλος που εισπράττεται από το δήμο ζήτησε ο Κώστας Γιακουμάκης .
Το πρόβλημα των σκουπιδιών έθιξε η Σόνια Τουρκολιά, σημειώνοντας ότι η καθαριότητα είναι η αρχή του πολιτισμού μας.
Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Επιτροπή Διαβούλευσης από το δήμο, τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφέροντας και αυτός το θέμα της καθαριότητας.
 

Για υπερβολικά μικρό ποσό για την σχολική στέγη έκανε λόγο ο Νίκος Τζώνης, ενώ ο Αριστοτέλης Καναβός ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση από έναν ειδικό για την διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης ρώτησε τι γίνεται με το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών και το πολιτιστικό τέλος.
 

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς επισήμανε πως παίρνοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα λίγα λεπτά πριν την συζήτηση είναι αδύνατο να τοποθετηθούν. Παράλληλα ζήτησε ενημέρωση για το πώς έχει κατανεμηθεί το χρέος, πώς πληρώνεται και ποιοι είναι οι ίδιοι πόροι του δήμου.
Να εξεταστεί σοβαρά το θέμα πάρκινγκ της Ανω Πόλης ζήτησε τέλος ο Ανδρέας Κίζηλης.

ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...