ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Εξυπνα τρικ για καλή όραση

Αν δουλεύετε πολλές ώρες στον υπολογιστή, όπως πολλοί άνθρωποι σήμερα, είναι σημαντικό να προστατέψετε τα μάτια σας από την κούραση και την ακτινοβολία.
Η υπερένταση στα μάτια που προκαλεί η παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή μπορεί να βλάψει την όρασή σας, με αποτέλεσμα να ελαττωθεί η ελαστικότητα στους μυς των ματιών και να μειωθεί η όρασή σας.
Η παρατεταμένη προσήλωση στον υπολογιστή προκαλεί στρες, όπως έχουν δείξει οι σχετικές έρευνες. Οταν συγκεντρωνόμαστε στην οθόνη, αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής μας.

Η λανθασμένη στάση του σώματος προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία, που σημαίνει ότι τα μάτια δεν οξυγονώνονται αρκετά. Τα μάτια και ο εγκέφαλος καταναλώνουν το ένα τρίτο του οξυγόνου και το ένα τέταρτο των θρεπτικών ουσιών που προσλαμβάνουμε.
Η κούραση των ματιών από τη χρήση του υπολογιστή μπορεί να σας οδηγήσει να χρειαστείτε γυαλιά πρεσβυωπίας νωρίτερα από το φυσιολογικό. Αν είστε ανάμεσα στα τριάντα και τα σαράντα, μπορείτε να προλάβετε ή να επιβραδύνετε τη μείωση της όρασης που συμβαίνει στη μέση ηλικία, ακολουθώντας τους κανόνες που σας προτείνουμε παρακάτω.
Προσοχή στη στάση του σώματος. Η γραμμή της όρασης σας πρέπει να βρίσκεται 15 εκατοστά πάνω από την οθόνη. Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 45-60 εκατοστά από τα μάτια σας. Τα πόδια σας πρέπει να ακουμπάνε στο έδαφος και να μην κάθεστε σταυροπόδι. Τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται λίγο πιο χαμηλά από τους γοφούς. Οι ώμοι να είναι χαλαροί. Οι καρποί λίγο πιο χαμηλά από τους αγκώνες. Τα δάχτυλα λίγο πιο χαμηλά από τους καρπούς.
Αν το γραφείο σας είναι πολύ ψηλό και αναγκάζεστε να σηκώνετε τους ώμους, δοκιμάστε να ακουμπήστε το πληκτρολόγιο στα γόνατα σας. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας θα πάρει αυτόματα τη σωστή στάση.
Κάντε κάθε τόσο ένα μικρό διάλειμμα. Κάθε 3-5 λεπτά σηκώστε τα μάτια από τον υπολογιστή και κοιτάξτε ένα αντικείμενο σε πιο μακρινή απόσταση. Ξανακοιτάξτε την οθόνη και μετατοπίστε το βλέμμα σας μερικές φορές. Θα χρειαστείτε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά θα ξεκουράσετε σημαντικά τα μάτια σας.
Κοιτάξτε σε ένα καθρεφτάκι. Τοποθετήστε έναν μικρό καθρέφτη πάνω από τον υπολογιστή και κάθε τόσο ρίξτε μια ματιά για να δείτε τα αντικείμενα που βρίσκονται πίσω σας.
Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο και προμηθευτείτε ειδικά γυαλιά για τον υπολογιστή αν έχετε μυωπία ή αστιγματισμό.
Κάντε τακτικά αυτή την απλή άσκηση: κρατήστε το δάχτυλο σας σε απόσταση περίπου δέκα εκατοστά από τη μύτη σας. Εστιάστε σε ένα μακρινό σημείο. Πρέπει να βλέπετε το δάχτυλό σας διπλό. Εστιάστε ξανά στο δάχτυλό σας και θα δείτε δυο μακρινές εικόνες. Μετατοπίστε το βλέμμα σας 8-10 φορές. Αυτή η άσκηση γυμνάζει τους μυς της σύγκλισης, της λειτουργίας των ματιών με την οποία τα δυο μάτια εστιάζουν σε ένα σημείο.
Αντιληφθείτε την περιφερειακή σας όραση. Οταν εστιάζετε στον υπολογιστή το 98% της περιφερειακής σας όρασης εμποδίζεται. Χωρίς να μετατοπίσετε το βλέμμα από την οθόνη, κάντε μια νοερή άσκηση. Τι βρίσκεται από πάνω, από κάτω, και στο πλάι του υπολογιστή; γΑσκηθείτε στην αντίληψη της περιφερειακής όρασης, που ανακουφίζει από την ένταση που προκαλεί η συγκέντρωση. Ανοιγοκλείστε γρήγορα τα μάτια σας αρκετές φορές για μερικά δευτερόλεπτα. Θα διαπιστώσετε ότι τα μάτια σας θα νιώσουν αμέσως πιο ξεκούραστα.
Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της κούρασης των ματιών: ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο συγκέντρωσης, αν κοιτάξετε αλλού θα χρειαστείτε λίγη ώρα για να εστιάσετε το βλέμμα σας. ο πονοκέφαλος, η θολή όραση, το τσούξιμο στα μάτια, ο πόνος στον αυχένα, τους ώμους ή στην πλάτη είναι συμπτώματα κούρασης.
Τροφή για τα μάτια: φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει άφθονο νερό, φρέσκα φρούτα και σκούρα πράσινα λαχανικά. Το τζίνκο μπιλόμπα, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία μαγνήσιο, σελήνιο και ψευδάργυρος ωφελούν και προστατεύουν την υγεία των ματιών σας.
ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΠΟ  http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη