ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Ξεκινά η εισαγωγή του ηλεκτρονικού τιμολογίου

 Με καθυστέρηση 10 μηνών από τις αρχικές εξαγγελίες και εν μέσω προεκλογικής περιόδου η Κυβέρνηση έβαλε μπροστά τα σχέδια για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και των ηλεκτρονικών παραστατικών.
Προ ημερών ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη μορφή που θα λάβει στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό τιμολόγιο ώστε να προκύψει ένα ενιαίο πρότυπο το οποίο θα ακολουθούν όλες οι
επιχειρήσεις.
Η δυνατότητα χρήσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου εκτιμάται πως θα καταστεί εφικτή σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα για όλες τις επιχειρήσεις με την υιοθέτηση του ψηφιακού προτύπου, ωστόσο η υποχρεωτική χρήση του στο Δημόσιο εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο.
Το πότε και σε ποιες εταιρείες (βιβλία, ύψος κύκλου εργασιών, όγκος τιμολογίων, κ.α) ή για ποίες δραστηριότητες θα καταστεί υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικών παραστατικών και τιμολογίων παραμένει άγνωστο.
Πρόθεση ωστόσο της Κυβέρνησης, όπως είχε ανακοινωθεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, είναι να γίνει σε κάθε περίπτωση άμεσα υποχρεωτική η χρήση του ηλεκτρονικού τιμολογίου σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...