ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοβαρό Τροχαίο πριν από λίγο στα Φιλιατρά

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγο, περίπου στις 12 το μεσημέρι στα Φιλιατρά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά 25χρονος. Το τροχαίο έγινε στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατρών - Χαλαζονίου, λίγο έξω από το Χαλαζόνι.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ηλικιωμένος οδηγός παρέσυρε για τουλάχιστον 20 μέτρα με το αγροτικό του αυτοκίνητο τον νεαρό που κινούνταν από το Χαλαζόνι προς τα Φιλιατρά με μηχανάκι, τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Την πορεία του άτυχου νεαρού μετά την πρόσκρουση, μαρτυρούν έντονα τα σημάδια στο οδόστρωμα.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο ηλικιωμένος άφησε το αυτοκίνητό του στην συνέχεια στο Χαλαζόνι και επέστρεψε με τα πόδια, χωρίς να ειδοποιήσει ασθενοφόρο και χωρίς να σταματήσει να ελέγξει για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Το ασθενοφόρο το ειδοποίησε περαστικός, αφού το χτύπημα από την σύγκρουση ήταν πολύ δυνατό, ο οποίος βοήθησε και στην μεταφορά του νεαρού στο Νοσοκομείο.

από: ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοβαρό Τροχαίο πριν από λίγο στα Φιλιατρά | FILIATRA-NET

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλο θα ηταν πριν την δημοσιευση ειδησεων να ελεγχουμε την εγκυροτητα τους.

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη