ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Απόψε η απονομή του Χρυσού Φοίνικα

Αυλαία ρίχνει απόψε το 65ο Φεστιβάλ Καννών , με την απονομή των επίσημων βραβείων. Ανάμεσα στα φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα περιλαμβάνονται οι ταινίες "Αγάπη" (Amour) του Αυστριακού Μίκαελ Χάνεκε, "Πέρα από τους λόφους" του Ρουμάνου Κρίστιαν Μουντζίου, ""Μέσα στην ομίχλη" του Ρώσου Σεργκέι Λοζνίτσα και "Δεν είδες ακόμη τίποτα" του Γάλλου Αλέν Ρενέ.

Εχθές απονεμήθηκαν τα βραβεία κριτικών. Η ταινία "Μέσα στην ομίχλη" του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Λοζνίτσα, απέσπασε το βραβείο
καλύτερης ταινίας του Διαγωνιστικού τμήματος από την Επιτροπή των κριτικών της FIPRESCI (Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου).

Το βραβείο καλύτερης ταινίας της Ομοσπονδίας Κριτικών για την καλύτερη ταινία στο τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα" του 65ου Φεστιβάλ των Κανών απονεμήθηκε στην ταινία "Ζώα του Άγριου Νότου" του Μπεν Ζεϊτλιν, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας στα παράλληλα τμήματα του φεστιβάλ (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και Εβδομάδα της Κριτικής) κέρδισε η ταινία "Κρατήσου" του Ρασίντ Τζαϊντανί, προβλήθηκε στο τμήμα "Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών".

Τέλος, η κριτική επιτροπή του τμήματος "Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών", με πρόεδρο τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Κάρλος Ντιέγκες, απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο "No" του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρίαν, ταινία που καταπιάνεται με το δημοψήφισμα που οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Πινοσέτ, με τον Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ στο ρόλο ενός ανθρώπου που αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον Πινοσέτ.

Οι λαμπερές παρουσίες που έκλεψαν την παράσταση

Ο πιο σέξι βρικόλακας της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον, και η γοητευτική αγαπημένη του, που του προσφέρει τον λαιμό της στο όνομα της αγάπης, η Κριστίν Στιούαρτ, έχουν τελικά και ταλέντο.

Οι δύο πρωταγωνιστές του εμπορικού εφηβικού φραντσάιζ, «Λυκόφως», ήρθαν στο 65ο Φεστιβάλ των Κανών, και απέδειξαν, ο Πάτινσον με το ρόλο του στο «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και η Στιούαρτ με την ερμηνεία της «Στο δρόμο» του Βάλτερ Σάλες, ότι σαν ηθοποιοί μπορούν να βρουν τον δρόμο τους.

Ο Μπραντ Πιτ, γοήτευσε για άλλη μια φορά, στον ρόλο του δολοφόνου Τζάκι στην ταινία «Killing them softly». O διάσημος γόης έφτασε στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας ασυνόδευτος καθώς η Αντζελίνα Τζολί – μέλλουσα Πιτ - είχε υποχρεώσεις ως πρέσβειρα της UNESCO.

Λάμψη και παρατράγουδα της φετινής διοργάνωσης


Η «ανεπίσημη» εμφάνιση του Γκοτιέ

Στην έναρξη του Φεστιβάλ, πριν 10 ημέρες, αυτός, που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Ζάν Πόλ Γκοτιέ, μέλος της κριτικής επιτροπής. Ο σινεφίλ και εκκεντρικός σχεδιαστής εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί φορώντας ένα παντελόνι που από τη μία πλευρά, την μπροστινή, ήταν φούστα. Ούτε σμόκιν δεν έβαλε, προτίμησε την γραβάτα.


Απ ό,τι φαίνεται, οι Γάλλοι φέτος έριξαν τον πήχη ως προς το επίσημο ένδυμα. Παλιά δεν αστειευόντουσαν. Ο ίδιος ο Γκοτιέ πριν λίγα χρόνια δεν είχε καταφέρει να μπει σε επίσημη πρεμιέρα, λόγω ακατάλληλης ενδυμασίας.

Μία καμήλα στο κόκκινο χαλί

Ο ανατρεπτικός καλότεχνης Σάσα Μπάιρον Κοέν εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο Carlton, παρέα με μια καμήλα, ντυμένος δικτάτορας - για να προωθήσει και την ομώνυμη ταινία του που θα βγει το καλοκαίρι - και μιλώντας αραβικά. Έκανε ένα show παρόμοιο με εκείνο που είχε... ανάψει τα αίματα στην τελετή των Όσκαρ. Μόνο που στις Κάννες πήρε μαζί και μια καμήλα και δεν δίστασε να καθίσει μαζί της σε μια καφετέρια.

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...