ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Πρώτη η Σουηδία - Στη 17η θέση η Ελευθερία Ελευθερίου

Το απόλυτο φαβορί ήταν και η απόλυτη νικήτρια του 57ου διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Το τραγούδι της Σουηδίας και η Λορίν με 372 βαθμούς - βαθμολογία ρεκόρ – κέρδισε από την πρώτη στιγμή μια μεγάλη διαφορά.

Στη δεύτερη θέση οι γιαγιάδες της Ρωσίας με 259 βαθμούς, με 113 βαθμούς διαφορά από την πρώτη θέση, στην Τρίτη η Σερβία και ο Ζέλικο Γιοξίμοβιτς με 214 βαθμούς. Έκπληξη η Αλβανία που κατάφερε να σκαρφαλώσει στην πέμπτη θέση ενώ στην τέταρτη ήταν το Αζερμπαϊτζάν.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να μείνει στη δεκάδα και η Ελευθερία Ελευθερίου έφθασε μέχρι την 17η θέση ενώ στη 16η θέση βρέθηκε η Κύπρος

Βαθμούς μας έδωσαν η Αλβανία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, το Βέλγιο, το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Σερβία, η Γερμανία, η Ρωσία, το Ισραήλ.

Δεν μας ψήφισαν καθόλου, το Μαυροβούνιο, η Αυστρία, η Λευκορωσία, η Μάλτα, το Σαν Μαρίνο, η Γαλλία, Μ.Βρετανία, η Ελβετία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σλοβακία, τα Σκόπια, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Δανία, η Λετονία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ουγγαρία.

Ως είθισται το 12αρι της Ελλάδα πήγε στην Κύπρο ενώ το 10άρι στην Αλβανία, αντίστοιχα η Κύπρος μας έδωσε το δικό της 12αρι ενώ τους οκτώ βαθμούς έδωσε στο Αζερμπαϊτζάν και τους 10 βαθμούς στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου ημιτελικού η Ελευθερία Ελευθερίου πέρασε άνετα στην 4η θέση.

Με απίστευτη ενέργεια η Ελευθερία Ελευθερίου έδωσε τον καλύτερό της εαυτό. Χόρεψε σαν επαγγελματίας, χαμογέλασε στην κάμερα σαν σταρ και τραγούδησε ως άψογη επαγγελματίας. Η νεαρή τραγουδίστρια έδειξε ότι... το λέει η ψυχή της και το κοινό έγινε ένα μαζί της και άρχισε να τραγουδάει... Aphrodisiac!

Το απόλυτο φαβορί της φετινής Γιουροβίζιον εμφανίστηκε αμέσως μετά την ελληνική συμμετοχή. Με κινήσεις πολεμικών τεχνών, η Σουηδία είχε βάλει στο στόχαστρο την πρώτη θέση.

La La και η Ήβη Αδάμου εντυπωσίασε. Εμφανώς καλύτερη από τον ημιτελικό με λιγότερο άγχος πανέμορφη και όσο πρέπει σέξι ξεσήκωσε το κοινό. Τα
κοντινά στο υπέροχο πρόσωπό της έδειχναν ένα κορίτσι που σίγουρα το διασκέδαζε. Σίγουρα περισσότερο λυμένη στα χορευτικά τα πήγε περίφημα.

Ένας μικρός αζέρος με παραδοσιακό όργανο του Αζερμπαϊτζάν και ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της χώρας να κάνει μοναδικός αυτοσχεδιασμός έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στον τελικό του Γιουροβίζιον στο Crystal Hall που κατασκευάστηκε μέσα σε επτά μήνες αποκλειστικά και μόνο από Γερμανούς.


Στην πρώτη θέση διαγωνίσθηκε ο 76χρονος βρετανός ο οποίος το 1967 έκανε τη μεγαλύτερη ίσως και τη μοναδική επιτυχία της καριέρας του με το θρυλικό Release me.


Τα αγόρια της Ουγγαρίας με διαφορετικές καταβολές τραγούδησαν τον ήχο της καρδιάς μας. Η αυτοκρατορία της δερματίνης αντεπιτίθεται! Μπορεί οι στιλιστικές της επιλογές να θυμίζουν κάτι από Σταρ Τρεκ η φωνή όμως της εκπροσώπου της Αλβανίας και η ερμηνεία της κέρδισε το μεγαλύτερο χειροκρότημα.

Οι... γιαγιούλες από το Μπουράνοβο της Ρωσίας από 56 έως 77 ετών έκλεψαν την παράσταση και κάλεσαν όλους τους ευρωπαίους σε ένα... Party for Everybody. Αφού έβαλαν τα κουλουράκια τους στον παραδοσιακό φούρνο έκαναν τον χορευτικό τους ξεσηκώνοντας τους πάντες. Μπαμπούσκες εν δράσει! Και στο τέλος βέβαια μοίρασαν και τα κουλουράκια τους αφού κινδύνεψαν να πέσουν... παίζοντας με τσαχπινιά μπροστά στον φακό.
Ρεπορτάζ: ΤΡΥΦΙΔΟΥ ΕΛΕΑΝΑ
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: