ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Οι πιο πετυχημένες επινοήσεις που πρωταγωνίστησαν στα αντί Nobel

Τα βραβεία Ig Nobel είναι μία αμερικάνικη παρωδία των κανονικών βραβείων Nobel και διοργανώνονται από το περιοδικό επιστημονικού χιούμορ "Annals of Improbable Research". Οι παρακάτω επινοήσεις θα σε κάνουν "πρώτα να γελάσεις και μετά να σκεφτείς", όπως είναι και ο στόχος των βραβείων.
 Βραβείο Προγραμματισμού Μεταφορών 2010
Μία ιαπωνική ομάδα κέρδισε το βραβείο για έρευνα που καταδεικνύει πως η γλοιώδης γλίτσα (μπλιαξ) μπορεί να εγγυηθεί βέλτιστες διαδρομές στις σιδηροδρομικές τροχιές.
Βραβείο Ασφάλειας 1998
Ο Troy Hurtubise από το Ontario κατασκεύασε μία στολή η οποία είναι ικανή να σε προστατεύσει από επίθεση αρκούδας. Ο Hurtubise δοκίμασε τη στολή του σε αρκούδες του Καναδά...
Βραβείο Γλωσσολογίας 2007
Ο Juan Manuel Toro από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης κατέδειξε πως οι αρουραίοι δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στο να μιλάει κανείς ιαπωνικά από την ανάποδη ή ολλανδικά από την ανάποδη. Εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Βραβείο Ειρήνης 2007
Το εργαστήριο Wright, ένα επίσημο εργαστήριο ερευνών της αμερικανικης πολεμικής αεροπορίας δούλεψε πάνω σε μία "βόμβα ομοφυλοφιλίας". Το χημικό όπλο θα έκανε εχθρικούς στρατιώτες να μην μπορούν να αντισταθούν ο ένας στον άλλον.
Βραβείο Φυσικής 2000
Ο Andre Geim από το Πανεπιστήμιο του Manchester κέρδισε το βραβείο φυσικής για τα πειράματά του, στα οποία έκανε χρήση μαγνητων για να σηκώνει στον αέρα...βατράχια! Αξίζει να σημειωθεί πως ο Andre κέρδισε και το κανονικό Nobel το 2010.
Πηγή: Wired Magazine

ΑΠΟ http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...