ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η Εφορία ανοίγει όλους τους λογαριασμούς

Ολα δείχνουν ότι τελειώνουν τα ψέματα για τους φοροφυγάδες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Παπαδήμου σε συμφωνία με την τρόικα προχωρεί στο άνοιγμα των λογαριασμών όλων των Ελλήνων. Χθες το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να του παραδοθούν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία των τραπεζών, των ΔΕΚΟ, των εταιρειών κινητής εταιρείας, ακόμη και των ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου
για τον κάθε φορολογούμενο στον οποίο θα καταγράφουν τις δαπάνες, την περιουσία και τα εισοδήματα.
Το άνοιγμα ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών δεν περιορίζεται μόνο στις καταθέσεις και στα δάνεια, αλλά θα αφορά ακόμη και τις θυρίδες και κυρίως τις συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζών (πληρωμές καρτών, εμβάσματα κτλ.).
Ολα τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα της διετίας 2010-2011 θα καταλήξουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους στο σύστημα TAXIS για περαιτέρω επεξεργασία.
Ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων και επικεφαλής του TAXIS Θ. Θεοχάρης δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία θα αφορούν όλους τους φορολογουμένους και πρέπει να γνωρίζουν ότι θα εντοπίζονται σε κάθε περίπτωση διαφορές μεταξύ εισοδημάτων, πραγματικών δαπανών και περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων).
Στοιχεία στο TΑΧΙS θα στείλουν και τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και θα περιέρχονται σε αυτά οι βεβαιώσεις που χορηγούν στους ασφαλισμένους τους για τις υποχρεωτικές και τις προαιρετικές εισφορές τους σε αυτά.
Η πρώτη αποστολή αρχείων από όλους τους προαναφερθέντες φορείς θα γίνει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2012 και θα αφορά αναδρομικά στοιχεία της διετίας 2010-2011. Στη συνέχεια, κάθε χρόνο θα αποστέλλονται τα στοιχεία και θα διατηρούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για μία εξαετία. Αν δεν αξιοποιούνται, θα διαγράφονται. Ωστόσο, από τη στιγμή που θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται ποτέ το υπουργείο Οικονομικών να «ξεμείνει» από τα στοιχεία 10.000.000 πολιτών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο σύστημα TAXIS θα καταγράφονται έως και τα κυβικά του νερού που καταναλώνει ένα νοικοκυριό ή οι κιλοβατώρες ρεύματος, ενώ αναλυτικά στοιχεία για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, καταθέσεις, μετοχές κτλ. θα βρίσκονται στους σκληρούς δίσκους της ΓΓΠΣ για διεξοδικές διασταυρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.