ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ "Παράθυρο" της ΕΑΣ για προαιρετική πληρωμή


"Παραθυράκι" προσπαθεί και φαίνεται να βρήκε η ΕΑΣ Μεσσηνίας, για να συνεχίσει να ενεργοποιεί δικαιώματα, παίρνοντας 30 ευρώ από τον κάθε παραγωγό, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει η ΠΑΣΕΓΕΣ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το "παραθυράκι" αυτό, όμως, σύμφωνα με το γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Κανελλόπουλο, πρέπει να έχει το χαρακτήρα της προαιρετικής πληρωμής, με τη θέληση του παραγωγού, κάτι που μέχρι χθες αργά το απόγευμα
δεν υπήρξε. Μ’ όλα αυτά η διαδικασία της ενεργοποίησης μετατρέπεται σε θέατρο του παραλόγου και όπως φαίνεται οι παραγωγοί θα την πληρώσουν και πάλι, καθώς δε θα γλυτώσουν την καταβολή των 30 ευρώ, ακόμα και κείνοι που δυσκολεύονται να το πληρώσουν.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Προχθές το βράδυ βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα και το γενικό διευθυντή της οργάνωσης Γιάννη Τσιφόρο, ο πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Κοζομπόλης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Νίκος Σαρδέλης, με σκοπό να βρεθεί το "παραθυράκι" για τη νόμιμη πληρωμή των 30 ευρώ. Το "παραθυράκι" είναι ότι η Ενωση δεν παίρνει χρήματα για την ενεργοποίηση, αλλά για τη "διαχείριση αρχείου του παραγωγού".
Μάλιστα, στη συνάντηση τονίστηκε ότι η ΕΑΣ δεν πρέπει να παίρνει χρήματα για ενεργοποίηση στις δύο πύλες εισόδου για τη Μεσσηνία, που σύμφωνα με τη σύμβαση είναι σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία.
Χθες παρότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την ενεργοποίηση ήταν κομμένο για την ΕΑΣ Μεσσηνίας, η Ενωση συνέχιζε τις ενεργοποιήσεις με προεκτυπωμένες αιτήσεις και ο κάθε παραγωγός πλήρωνε κανονικά τα 30 ευρώ, που ήταν, όπως αναγραφόταν και στην απόδειξη, για τη διαχείριση αρχείου του παραγωγού (βεβαιώσεις, εκτυπώσεις, φωτοαντίγραφα).
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασ. Κοζομπόλης εκτίμησε, με δηλώσεις του στην "Ε", ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μάλιστα μας ενημέρωσε (το μεσημέρι) πως το απόγευμα θα άνοιγε και πάλι το σύστημα, μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στο υπουργείο. Ο κ. Κοζομπόλης υποστήριξε ότι το πρόβλημα που οδήγησε στο κλείσιμο του ηλεκτρονικού συστήματος από το υπουργείο, δημιουργήθηκε με μια πρόχειρη απόδειξη που δόθηκε σε παραγωγό από το Βλαχόπουλο, η οποία έγραφε λανθασμένα πως ήταν για ενεργοποίηση. Ανέφερε ότι η διαχείριση αρχείου του παραγωγού αφορά «φωτοτυπίες στα χαρτιά του κάθε παραγωγού, ενοικιαστήρια -τα συμπληρώνουμε εμείς για να μην έχουμε προβλήματα και με το Ε9-, χαρτογραφικά υπόβαθρα, βεβαιώσεις για σχέδια βελτίωσης - νέους αγρότες και γεωτρήσεις» κι έκανε λόγο για προαιρετική, εθελοντική πληρωμή.
Σ’ αυτό το τελευταίο εστίασε χθες το απόγευμα ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, που μας είπε ότι η Ενωση θα κάνει δωρεάν την ενεργοποίηση και στη συνέχεια θα κάνει τη διαχείριση του αρχείου σε όποιον παραγωγό θέλει και θα πληρώνει γι’ αυτό όποιος παραγωγός θέλει. «Προαιρετική, εθελοντική είναι η πληρωμή», παρατήρησε ο κ. Κανελλόπουλος κι επεσήμανε ότι από την πλευρά της Ενωσης υπήρξε δέσμευση πως θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η οποία όμως μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχε.
Κι εξήγησε ότι μ’ αυτές τις προϋποθέσεις το υπουργείο θα άνοιγε το σύστημα για την ΕΑΣ Μεσσηνίας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.