ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

HΠΑ: Βάλτε μέσα τα εσώρουχα!

Μετά το Τέξας, τώρα και το Τεννεσί μπαίνει στη μάχη της απαγόρευσης των διάσημων saggy trousers– κοινώς των χαμηλοκάβαλων παντελονιών που κάνουν θραύση, στους εφήβους κυρίως. Το περασμένο καλοκαίρι, η πολιτεία του Τέξας αποφάσισε ότι όσοι φορούν τέτοια παντελόνια δεν θα μπορούν να ανεβαίνουν στα λεωφορεία.

«Ανέβασέ τα ή βρες άλλο μέσο μεταφοράς» προειδοποιούσαν οι επιγραφές στα λεωφορεία της πόλης Φορτ Γουόρθ.

Τώρα, η πολιτεία του Τεννεσί καλεί κι αυτή όσους τα φορούν ή να τα ανεβάσουν ή να μην τα φορούν
και μάλιστα με νόμο που πέρασαν οι πολιτειακές αρχές.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι σχολικές επιτροπές θα μπορούν να αποφασίζουν τις ποινές που θα επιβάλουν στους μαθητές που φορούν saggy και γενικότερα ρούχα που κρίνονται ως άσεμνα και απρεπή.

Η κίνηση… ποινικοποίησης των ενδυμάτων βρίσκει και επικριτές και υποστηρικτές στις τάξεις των εφήβων, αφού άλλοι λένε ότι καθένας θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τι θα φορέσει και άλλοι παραδέχονται ότι δεν τους αρέσει να βλέπουν τα εσώρουχα των άλλων.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ενθουσιασμό από τη Γερουσία της Πολιτείας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ υπολείπεται η υπογραφή του κυβερνήτη.

Εάν εγκριθεί ο νόμος, θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Τα saggy, που έγιναν μόδα από τους τραγουδιστές της hip hop, έχουν τις ρίζες τους στις … αμερικανικές φυλακές, όπου οι δεσμοφύλακες αφαιρούσαν τις ζώνες από τους τροφίμους, ώστε να μην τις χρησιμοποιούν ως φονικά όπλα ή εργαλεία αυτοκτονίας. Ο ισχυρισμός ότι αυτό το «λουκ» σήμαινε ότι ο κρατούμενος είναι «ερωτικά διαθέσιμος» θεωρείται άλλος ένας αστικός μύθος.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: