ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 200 θέσεις στο ΕΚΑΒ και στην Ηλεία

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν πολλοί απόφοιτοι των ΙΕΚ ΕΚΑΒ την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 200 θέσεις στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας σε όλη τη χώρα,
προκειμένου να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις τακτικού προσωπικού στην ειδικότητα ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων (ΕΚΑΒ).
Στο ΑΣΕΠ θα υποβληθεί σύντομα το αίτημα του υπουργείου Υγείας για την έκδοση της προκήρυξης 200 θέσεων που θα καλύψουν απόφοιτοι ΙΕΚ στην ειδικότητα
«Πλήρωμα Ασθενοφόρου - Διασώστης»
Η τελευταία προκήρυξη για το ΕΚΑΒ είχε εκδοθεί το 2008 και έκτοτε έχουν δημιουργηθεί μεγάλα κενά σε προσωπικό, λόγω των συνταξιοδοτήσεων που έχουν μεσολαβήσει.
Ο νέος διαγωνισμός θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, ενώ ήδη ορίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας οι 14 θέσεις που καλύπτονται από άτομα που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.2643/98.
Οι θέσεις αυτές αφορούν 5 θέσεις ΑΜΕΑ (στην Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία), 4 θέσεις τριτέκνων (στην Αττική, την Ηλεία και τη Σαντορίνη), 3 θέσεις πολύτεκνων (στην Αττική, την Κέρκυρα και την Πάρο), μία θέση Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης (στην Αττική), και μία θέση Ανάπηρου Πολέμου (στην Αττική).
Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πρέπει:
- Να διαθέτουν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης της ειδικότητας «Πλήρωμα Ασθενοφόρου-Διασώστης» του ΙΕΚ ΕΚΑΒ ή αντίστοιχης ειδικότητας της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
- Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Στα προσόντα που θα μετρήσουν για τις περισσότερες θέσεις του διαγωνισμού ανήκουν η εμπειρία των υποψηφίων, η εντοπιότητα (για τις θέσεις στην περιφέρεια), καθώς και η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδήγησης Γ΄ κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: