ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς


Με τον τίτλο Πελοπόννησος “Ελαιοφόρος Τόπος” εγκαινιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τη συμμετοχή της στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που θα λάβει μέρος στο Σ.Ε.Φ στις 6,7,8 Απριλίου 2012 όπου θα αποτελέσει την τιμώμενη Περιφέρεια.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα από ένα μικρό ελαιώνα που  έχει δημιουργήσει στο χώρο του περιπτέρου της, θα προχωρήσει σε μια σειρά από θεματικές διαδραστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την προβολή και προώθηση του ελαιολάδου στην Πελοπόννησο.
Την Παρασκευή 6 Απριλίου και ώρα 19.30 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης θα εγκαινιάσει την έκθεση και θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του. Μετά το τέλος της ομιλίας του θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί της Πελοποννήσου και
ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα και χορευτικά.
Στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν φορείς όπως το Μουσείο Ελιάς του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων  Πελοποννήσου, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, και παραγωγοί. Επίσημος επιστημονικός φορέας για την  υποστήριξη των δράσεων του περιπτέρου της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το Τ.Ε.Ι Καλαμάτας και η Ομάδα Γευσιγνωσίας, οι οποίοι θα προβούν σε σεμινάρια γευσιγνωσίας και ενημέρωσης του κοινού καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα βρίσκονται γεωπόνοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ώστε να ενημερώνουν για τις ευεργετικές ιδιότητες του Πελοποννησιακού Ελαιολάδου καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, του ελαιολάδου ΠΟΠ και ΠΓΕ που υπάρχουν στην Πελοπόννησο. Την ενημέρωση του κοινού θα συμπληρώσει  η Τεχνολόγος Τροφίμων Κατερίνα Ρενιέρη σε παρουσίαση που θα προβεί το Σάββατο 7 Απριλίου, 18:30 με θέμα τη Βιολογική Αξία του Ελαιολάδου Πελοποννήσου. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα προκαλέσουν οι παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας στις οποίες θα προβεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο περίπτερο της και τα εδέσματα που θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν στο κοινό διάσημοι σεφ.
Συγκεκριμένα:
Ο Executive chef Μιχάλης Ντουνέτας θα παρουσιάζει την Παρασκευή 18:00-20:00 γαστρονομικές επιδείξεις με τραχανά γλυκό με μους Λαδιού, και το Σάββατο 18:00-21:00 φάβα παντρεμένη με ελαιόλαδο Μάνης και την Κυριακή 10:00-12:00 Φακές σφηνάκι με ελαιόλαδο Καλαμάτας.
Ο Executive chef Παναγιώτης Κοκκάλας σε καθημερινή βάση θα δημιουργεί μοναδικά εδέσματα και ιδιαίτερους συνδυασμούς με λαδωτήρια τα οποία και θα προσφέρει στο κοινό. Γλυκές γαστριμαργικές δημιουργίες θα προσφέρει στο κοινό ο αρτοποιός Χατζηξενοφών Δημήτρης προσφέροντας λουκουμάδες με ζάχαρη τηγανισμένους με Πελοποννησιακό ελαιόλαδο.
Επίσης όλες τις ημέρες ο Chef Λέκκας Γεώργιος θα δημιουργεί παραδοσιακά φύλλα πίτας, ψωμάκια, πιττάκια τα οποία θα μαγειρεύει με Πελοποννησιακό ελαιόλαδο έτοιμα προς κατανάλωση.
Ο executive chef Στεφόπουλος Νικόλαος θα παρουσιάσει το Σάββατο 12:00-13:00 πιπεροπιτάκια Πελοποννήσου και την Κυριακή από 12:00-13:00 ζυμαρομαγειρέματα με αρτάκια.
Ο Pasty Chef Σαραβάς Μιχάλης θα παρουσιάζει το Σάββατο 16:00-17:00 και την Κυριακή 13:00-14:00 Γλειφιτζούρια με ροδέλες ελιάς ενώ ο Αλεξόπουλος Δημήτρης καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιάζει Χαλβά με ελαιόλαδο.
Τα γαστριμαργικά δημιουργήματα των έμπειρων σεφ θα συμπληρώσει ο παρουσιαστής-μουσικός Ευτύχης Μπλέτσας γνωστός από την τηλεοπτική σειρά “Η κουζίνα της Μαμάς”, όπου με την κιθάρα του από το Περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της έκθεσης τα ξεχωριστά του Μουσικομαγειρέματα.
Οι δραστηριότητες στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κορυφωθούν με το Πάρτυ Ελιάς που θα λάβει μέρος το Σάββατο 20.00, όπου ο barequip Ορφανός Γιάννης θα προσφέρει κοκτέιλ βασισμένα στο λάδι και την ελιά, με αρκετή μουσική και χορό μέχρι το πρωί.
Αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό για τα εθνικά μας προϊόντα Ελαιόλαδο και Ελιά και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η διοργάνωση έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων του κλάδου, που ανταποκρίνονται με τη δυναμική τους παρουσία στο Φεστιβάλ.
Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να προσδώσει την απαιτούμενη δυνατότητα προβολής που αρμόζει στο βασικότερο προϊόν του Πελοποννησιακού Καλαθιού Προϊόντων, το ελαιόλαδο και την ελιά.
Το 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς λαμβάνει μέρος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Παρασκευή 16.00- 21.00, το Σάββατο 10.00- 21.00 και την Κυριακή 10.00-16.00.

ΑΠΟ http://www.arcadiaportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: