ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ενεργειακός πυρετός στη Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να αποτελέσουν την τρίτη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί των τριών χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", τόνισαν στο ενεργειακό συνέδριο του Economist με θέμα "Ενεργειακές Επενδύσεις - Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ - Ξανασχεδιάζοντας τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη" πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός .
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λαντάου εκτίμησε ότι "η λεκάνη της Μεσογείου περιλαμβάνει περισσότερα από 3,5 τρισ. κ.μ. αερίου και το 40% αφορά το Ισραήλ. Η
παρουσία τριών υπουργών στο συνέδριο υπογραμμίζει τη βούληση για συνεχιζόμενη συνεργασία", σημείωσε.
Υπογράμμισε μάλιστα την αναγκαιότητα της μεταφοράς των ποσοτήτων αερίου των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, είτε με την κατασκευή αγωγού είτε με σταθμούς υγροποιημένου αερίου (LNG).
Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι "σε λίγα χρόνια με βάση τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ, κι ελπίζουμε και με τα δικά μας, θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο ενέργειας προς την Ευρώπη, μετά από αυτόν του ρωσικού κι εκείνον του αζέρικου αερίου".
Εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου ίσως και στην αρχή του 2013 θα πέσουν τα πρώτα γεωτρύπανα στα "οικόπεδα" των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου.
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της χώρας μας για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σημείωσε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης και σε τρεις με έξι μήνες θα υπάρχουν τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, στις 2 Ιουλίου λήγει ο διαγωνισμός για τα τρία "οικόπεδα" και αμέσως μετά θα προκηρυχθεί νέος για την παραχώρηση 10 με 15 χερσαίων περιοχών προς έρευνες.
Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε πως "η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εγγυηθούν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της".
Ανέφερε ακόμη τις συζητήσεις που υπάρχουν με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων, ενώ έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις από τον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων "οικοπέδων" της χώρας του, με καταληκτική ημερομηνία την 11η Μαΐου του 2012.
Οφέλη από τον "χρυσό" της Μεσογείου
"Χρυσός" υπάρχει στη Μεσόγειο και από την αξιοποίησή του μπορούν να έχουν οφέλη όλα τα κράτη της περιοχής, σημείωσε ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα στην Ευρώπη και την Ασία, αναφερόμενος στα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Μιλώντας στο συνέδριο του "Economist", συνέστησε στις κυβερνήσεις των χωρών να "κρατήσουν χαμηλούς τόνους".
Κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να κοιτάξουν το συμφέρον τους, να κάνουν συζητήσεις και να βρουν λογικές λύσεις στα προβλήματα ώστε να επωφεληθούν όλοι. Διαφορετικά, όπως είπε, ο "χρυσός που βρίσκεται στην περιοχή θα παραμείνει ανεκμετάλλευτος".
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κι έμπειρος στα ενεργειακά θέματα, επανέλαβε πως "η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της, όπως και οι αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην περιοχή". Πρόσθεσε δε ότι "τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα πρέπει να μοιραστούν και στις δύο κοινότητες".
"Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει κάθε αγωγό που θα μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη, αρκεί να περνά από τα κράτη των Βαλκανίων και να έχει τη δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας για τη διέλευση μελλοντικών επιπλέον ποσοτήτων", σημείωσε αναφορικά με το θέμα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...