ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ως εδώ και μη παρέκει με τη συμπεριφορά των τσιγγάνων

Να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία τους από την παραβατικότητα των τσιγγάνων ζήτησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Αριοχωρίου.
Αυτό έγινε σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο. Οι κάτοικοι, που στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα κ. Σταύρου, προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από καταυλισμό τσιγγάνων της περιοχής γίνεται η διακίνηση - πώληση ναρκωτικών για όλη την Πελοπόννησο, ενώ σήμερα το απόγευμα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του για το μείζον αυτό ζήτημα.
Ωστόσο, δεν απέδωσε και πολλά η εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες από την
Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας σε καταυλισμούς και περιοχές γύρω από την Καλαμάτα όπου παρατηρούνται κρούσματα παραβατικότητας από τσιγγάνους.
Αύξηση της αστυνόμευσης ζητούν Δημοτική Αρχή και παρατάξεις
Εξοργισμένοι από το φόβο και τον τρόμο στον οποίο έχουν καταδικαστεί να ζουν, λόγω της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας, δεκάδες κάτοικοι από τον Άρι, το Αριοχώρι, το Πλατύ, τα Αρφαρά, το Ασπρόχωμα και άλλες περιοχές διαμαρτυρήθηκαν χθες το πρωί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, στο δήμαρχο Καλαμάτας και στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.
Με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, συνέστησε σε δηλώσεις του ηρεμία, ψυχραιμία και διάλογο, ενώ έδειξε διάθεση να συμβάλει ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων.
Συγκεκριμένα, τόνισε: «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση προς τους πολίτες. Ξέρουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους πρώην Δήμους Θουρίας, Αρφαρών, Άριος, αλλά και στο Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία, από την ανεξέλεγκτη δράση κάποιων αθιγγάνων. Γνωρίζουμε και γνωρίζει η Πολιτεία όλα αυτά που συμβαίνουν.
Πρέπει να υπάρξει, όμως, ηρεμία και καταλλαγή. Η επιθετικότητα απέναντι στην επιθετικότητα είναι ό,τι το χειρότερο. Τονίζω την παροιμία ότι “το γινάτι βγάζει μάτι” και ότι με τη βία δεν μπορείς να απαντάς στη βία. Πρέπει να υπάρξει ηρεμία. Δεν πρέπει να έχουμε τραυματισμούς και θύματα».
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Θοδ. Μπρεδήμας, ζήτησε την παρουσία ειδικής αστυνομικής δύναμης στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να καταλογίσει και αδράνεια στην αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής. Ειδικότερα, επισήμανε: «Πριν από ένα χρόνο είχαμε κρούσει στη Δημοτική Αρχή τον κώδωνα του κινδύνου με την αύξηση της εγκληματικότητας στις περιοχές των πρώην Δήμων Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, με θέμα που είχαμε φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ο κ. δήμαρχος, όμως, αγρόν ηγόραζε.
Η παράταξή μας έχει ξεκάθαρη θέση εδώ και αρκετό καιρό για τα τεράστια αυτά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να υπάρξει ειδική αποστολή αστυνομικής δύναμης, διότι η υπάρχουσα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η δύναμη αυτή θα πρέπει να παραμείνει τόσο χρόνο όσος απαιτείται για την επιβολή της τάξης στην περιοχή, διότι οι κάτοικοι έχουν φτάσει πλέον στο μη παρέκει, απειλώντας ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
Επίσης, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν περιπολίες και περιφρούρηση από αστυνομικούς, αλλά και κατοίκους, γεγονός που είχαμε επισημάνει έγκαιρα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές για τη σύλληψη των κλεπταποδόχων, τόσο στην περιοχή της Μεσσηνίας όσο και στις άλλες περιοχές όπου κατευθύνονται.
Για τη μείωση του προβλήματος απαιτείται, επίσης, η διάθεση τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών σε όσους από αυτούς που δημιουργούν προβλήματα υπάρχει ο κίνδυνος της φτώχειας».
Τέλος, ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμ. Μπεχράκης, είπε: «Κατ’ αρχάς, υπενθυμίζουμε την παρέμβαση της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την εγκληματικότητα και η οποία, τελικά, πραγματοποιήθηκε.
Διατυπώσαμε, δε, προτάσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, στην περιφέρεια και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Άρι.
Βάλαμε έντονα το θέμα της αστυνόμευσης της περιοχής, ιδιαίτερα στην “καυτή” ζώνη: Άρις- Αριοχώρι - Πλατύ. Επισημάναμε τις ευθύνες της Πολιτείας για τη διάλυση της “Μπιρμπίτας” και ζητήσαμε απαραίτητη παροχή βοήθειας στους διαμένοντες σ’ αυτή. Δεν πρέπει να είναι έξω από τη λογική της κεντρικής διοίκησης η πρόσληψη αθίγγανων σε προγράμματα μερικής απασχόλησης, η διανομή φαγητού σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν βοηθείας, όπως και στους άλλους πολίτες.
Η μόνη διέξοδος είναι η αύξηση του προσωπικού της Αστυνομίας και η συστηματική αστυνόμευση της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί η χώρα μας σε τριτοκοσμική, χωρίς προσανατολισμένες αστυνομικές υπηρεσίες για την προάσπιση των περιουσιών και των αγροτικών δραστηριοτήτων των πολιτών, με σεβασμό στους κανόνες και στο δίκαιο».
Ταυτόχρονα, όμως, διερωτήθηκε: πώς είναι δυνατόν να επιστρατεύονται εκατοντάδες αστυνομικοί, με ένα πολύ σοβαρό οικονομικό κόστος, για την προστασία των πολιτικών προσώπων, όπως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά και του Μάκη Βορίδη στην Καλαμάτα ή κατά τις εκδηλώσεις της 23ης και της 25ης Μαρτίου, και από την άλλη να μην ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στην ύπαιθρο, με το επιχείρημα μάλιστα ότι δεν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση του κράτους…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.