ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Θερμικός μανδύας κάνει αόρατα τα αντικείμενα

Μετά τους διάφορους «μανδύες» που κάνουν αόρατα τα αντικείμενα από το φως, τους ήχους, τους σεισμούς, τα κύματα της θάλασσας, μία ομάδα Γάλλων επιστημόνων προτείνει ένα νέου τύπου θερμικό μανδύα.Ο συγκεκριμένος μανδύας θα «εξαφανίζει» τα αντικείμενα από τη θερμότητα, θα είναι δηλαδή μια εξελιγμένη θερμική ασπίδα, η οποία δεν θα αντέχει τη θερμότητα, όπως οι συμβατικές ασπίδες, αλλά θα «ξεγελά» τη θερμότητα, ώστε να διαχέεται γύρω από το αντικείμενο χωρίς να το επηρεάζει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεμπαστιέν Γκενό του Ινστιτούτου Φρεσνέλ και του πανεπιστημίου Αιξ- Μασσαλίας/CNRS, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Optic Express», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι ένας τέτοιος θερμικός μανδύας είναι θεωρητικά εφικτός και πιστεύουν ότι μπορεί να κατασκευαστεί.

Αν αυτό όντως επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, θα είναι πολύ χρήσιμο για τις βιομηχανίες μικροηλεκτρονικής και ημιαγωγών, καθώς θα οδηγήσει στην προφύλαξη των ευαίσθητων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συσκευών από την άνοδο της θερμοκρασίας που μπορεί να τους κάνει ζημιά. Μελλοντικά, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως διαστημικά σκάφη που υφίστανται μεγάλες εξωτερικές θερμοκρασίες.

Ο πρώτος μανδύας αορατότητας προτάθηκε το 2006 και από τότε σε όλο τον κόσμο γίνονται πολλές έρευνες, οι οποίες συνεχώς προοδεύουν και, παράλληλα, έχουν επεκταθεί και σε άλλα φυσικά φαινόμενα πέρα από το φως.

Η επίτευξη «αορατότητας» όμως σε σχέση με τη θερμότητα είναι πιο δύσκολο ζήτημα, επειδή η θερμότητα δεν ταξιδεύει με την μορφή κυμάτων (όπως το φως, ο ήχος ή οι σεισμοί), αλλά απλώς διαχέεται από τις θερμές προς τις ψυχρές περιοχές. Οι Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να εφαρμόσουν, από μαθηματική και φυσική άποψη, και στη θερμότητα τις ίδιες οπτικές αρχές που ισχύουν για τα κύματα του φωτός.


ΠΗΓΗ: techit.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...