ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σε συμφωνία κατέληξαν Δήμος Τρίπολης και Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα σκουπίδια

Η τοποθέτηση δεματοποιητή με ταυτόχρονη δημιουργία μονάδας ΚΔΑΥ και πιθανώς κομποστοποίησης, με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ είναι η λύση στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Τρίπολης. Στη απόφαση αυτή συμφώνησε ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τη σύσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη με τη Δημοτική αρχή, παρουσία του Δημάρχου κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, των επικεφαλείς και εκπροσώπων των παρατάξεων του Δήμου και των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Νικολάκου και Πουλά , στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012.
«Ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας ταυτόχρονα
την έκπληξή του για την άποψη που ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ευθύνες της Περιφέρειας. «Οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες και δεν υπάρχει καμία ασάφεια στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του Δήμου για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων».
Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στην πρόταση που ακούστηκε για ελεγχόμενη χρήση του ΧΑΔΑ εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο είναι νόμιμη η επαναχρησιμοποίηση των χωματερής χωρίς δικαστική απόφαση.
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της θα βοηθήσει το Δήμο στη γρήγορη περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης του δεματοποιητή στο χώρο που θα επιλεγεί. «Το πρόβλημα της Τρίπολης έχει τεθεί ήδη σε προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παρά το γεγονός ότι στον ΠΕΣΔΑ προβλεπόταν μία θέση τοποθέτησης δεματοποιητή στην Αρκαδία, έκανα δεκτό το αίτημα τοποθέτησης και στο Άστρος και στη Μεγαλόπολη».
«Η απόφαση αυτή του Δήμου σε συνδυασμό με την πολιτική μας για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και τη χρήση των τεσσάρων ρευμάτων, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, θα προσφέρει σημαντική διευκόλυνση στο πρόβλημα αυτό».
Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στο διεθνή διαγωνισμό δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, με μέγιστο εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον, δρομολογώντας αίσια το πρόβλημα της ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ επανέλαβε την απόφασή του για οριστικό κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ μέχρι τις 30/6/2012, απορρίποντας ταυτόχρονα τις όποιες σκέψεις για νέο ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: