ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Βρέθηκε το βιολί του Τιτανικού

Η μουσική από την μπάντα ακουγόταν μέχρι τελευταία στιγμή κατά τη διάρκεια του ναυαγίου του Τιτανικού.
Κάπου στον ωκεανό βρίσκονται τα μουσικά όργανα της οκταμελής μπάντας τού κρουαζιερόπλοιου η οποία συνέχιζε να παίζει στο κατάστρωμα του πλοίου την ώρα που αποβιβάζονταν στις λέμβους για να σωθούν ορισμένοι επιβάτες.
Τη δική του περιπέτεια έζησε όμως το βιολί του μαέστρου Wallace Hartley. Όταν η σορός του είχε ανασυρθεί από το ναυάγιο, εκατό χρόνια πριν, ο Wallace κρατούσε
σφιχτά στο στήθος του το βιολί.
Ωστόσο στη λίστα με τα αντικείμενα που είχε πάνω του δεν υπήρχε καταχωρισμένο το όργανο.
Ο τωρινός ιδιοκτήτης του βιολιού, που ζει στη Μ. Βρετανία, ανέφερε ότι η αρραβωνιαστικιά του Wallace Hartley, Maria Robinson, του το χάρισε αμέσως μετά το ναυάγιο, καθώς της το έστειλαν από τον Καναδά.

Τη μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνουν και στοιχεία από το ημερολόγιο της γυναίκας, η οποία αναφέρεται σε ευχαριστήρια επιστολή που έστειλε στις αρμόδιες αρχές επειδή της επέστρεψαν το βιολί του αρραβωνιαστικού της.

Ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου βιολιού δεν έχει κάποια συγγενική σχέση με τον βιολιστή, ενώ το όργανο ήταν φυλαγμένο σε μία καφέ δερμάτινη θήκη που πάνω της είχε χαραγμένα τα αρχικά W.H.
Τώρα γίνονται έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι αυτό είναι το βιολί του μαέστρου του Τιτανικού κι αν οι ισχυρισμοί του ιδιοκτήτη αποδειχθούν αληθινοί, τότε θα πρόκειται για το πιο ακριβό και πολύτιμο κειμήλιο που μέχρι στιγμή έχουν διασωθεί από το ναυάγιο του Τιτανικού.

 Σε περίπτωση που το κειμήλιο τεθεί προς πώληση θα σπάσει κάθε ρεκόρ σε σχέση με τα άλλα αντικείμενα του ναυαγίου. Σημειώνεται ότι τα κλειδιά του ταχυδρομικού γραφείου πωλήθηκαν στην τιμή των 101.000 λιρών το 2007.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: