ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σε 6 φάσεις η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας

Ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, το οποίο όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθεί σε 6 φάσεις. Στη δημοτική αρχή προσπάθησαν να συνδυάσουν όλες τις απόψεις των περισσότερων από 30 επιχειρηματιών της περιοχής κατά την προχθεσινή διαβούλευση καταλήγοντας ότι οι εργασίες θα αρχίσουν σε περίπου ένα μήνα από το βόρειο τμήμα της πλατείας μέχρι το ύψος του καφέ – ζαχαροπλαστείου “Αθανασίου”, όπου θα πραγματοποιηθούν. Γύρω στο Πάσχα και με δεδομένο ότι οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα θα βρίσκονται στο 70%, οι εργασίες θα μεταφερθούν στο οδόστρωμα της οδού Αριστομένους, η οποία σε πρώτη φάση θα κλείσει για 25 μέρες στο τμήμα από την Κροντήρη μέχρι την Καίσαρη.
Εκεί θα πραγματοποιηθούν έργα διευθέτησης ομβρίων και εγκατάστασης λοιπών δικτύων. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και κυρίως των λεωφορείων μέσω της Σιδηροδρομικού Σταθμού που προσωρινά θα αλλάξει κατεύθυνση, στην οδό Κεφάλα και μέσω της Ξενοφώντος στην Αριστομένους. Το συγκεκριμένο τμήμα της Αριστομένους θα παραδοθεί προσωρινά στρωμένο με 3Α και πετρελαϊκή επίστρωση. Στη συνέχεια σειρά θα πάρει το τμήμα από την Καίσαρη μέχρι τη Φραντζή για ακόμα 25 μέρες. Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης εκεί, θα πραγματοποιηθεί ασφαλτόστρωση σε όλο το τμήμα της Αριστομένους.
Στη συνέχεια γύρω στις 15 Ιουνίου -βάσει χρονοδιαγράμματος- έρχεται η σειρά για το δυσκολότερο ίσως μέρος της ανάπλασης, δηλαδή αυτό που θα επηρεάσει τη λειτουργία των καταστημάτων της πλατείας. Εκεί η παρέμβαση θα γίνει τμηματικά, αφού η λωρίδα μήκους 15 μέτρων από την πρόσοψη των καταστημάτων θα έχει προτεραιότητα χωρίζοντας την πλατεία από βορρά προς νότο σε 3 φάσεις έτσι ώστε, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να μην υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία των επιχειρήσεων ενόψει και της νέας χειμερινής περιόδου. Αν όλα πάνε καλά θα απομένει το υπόλοιπο τμήμα της πλατείας, δηλαδή από το τέλος της λωρίδας των 15 μέτρων μέχρι το οδόστρωμα της Αριστομένους που δεν αποκλείεται -βάσει των αισιόδοξων προβλέψεων του αναδόχου- να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Πάντως η σύμβαση προβλέπει χρόνο ολοκλήρωσης εργασιών 14 μήνες από την έναρξή τους με προϋπολογισμό που θα αγγίξει το 1,5 εκατ. ευρώ. Τέλος διευκρινίστηκε ότι κάθε τμήμα στο οποίο θα διεξάγονται εργασίες θα είναι περιφραγμένο.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: