ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας: Προτάσεις συγχώνευσης δημοτικών σχολείων

Τις απαντήσεις των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων περιμένει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας σχετικά με τις προτάσεις που υπέβαλε για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013.
Οπως είπε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Νίκος Κλάδης, οι προτάσεις
του αφορούν τα παρακάτω σχολεία ανά δήμο:
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Προτάθηκε η συγχώνευση των δημοτικών 7ου και 26ου, τα οποία συστεγάζονται εδώ και πολλά χρόνια (Κρήτης και Ακρίτα).
Επίσης όσον αφορά το Δήμο Καλαμάτας ο κ. Κλάδης είπε πως γίνεται μια προσπάθεια αποτύπωσης της οργανικότητας των σχολείων. Θα γίνει δηλαδή καταγραφή του ακριβούς αριθμού μαθητών στην κάθε σχολική μονάδα, καθώς και άλλων εκπαιδευτικών αναγκών της.
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ: Το Δημοτικό Βελίκας προτάθηκε να συγχωνευθεί με το 2ο Μεσσήνης, και το Δημοτικό Χατζή με το Δημοτικό Πεταλιδίου. "Και τα δύο είναι μικρά σχολεία με πολλά λειτουργικά προβλήματα" σχολίασε ο προϊστάμενος.
ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ: Προτάθηκε να υποβιβαστεί το ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μελιγαλά από 12θέσιο σε 10 θέσιο.
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ: Προτείνεται να συγχωνευθούν τα δύο 6θέσια δημοτικά της Χώρας σε ένα 8θέσιο. Τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός μαθητών στο κάθε σχολείο είναι 60-65 και 70-75 αντίστοιχα. Το νέο σχολείο θα στεγαστεί μάλιστα σε νέο κτήριο, ενώ τα δύο 6θέσια σχολεία απέχουν μόλις 1 χλμ. το ένα από το άλλο.
Επίσης, το 2θέσιο Φοινικούντας θα συγχωνευθεί με το Δημοτικό της Μεθώνης.
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: Το Δημοτικό Αυλώνας ήδη έχει καταργηθεί, αφού από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και έγραψαν 6 στο Δημοτικό Κυπαρισσίας και 1 στο Δημοτικό Κοπανακίου.
Οσον αφορά τα νηπιαγωγεία, ο κ. Κλάδης είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της αναβάθμισής τους.
Οταν τα δημοτικά συμβούλια εξετάσουν τις προτάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Μεσσηνίας θα τις αποστείλουν πάλι στον κ. Κλάδη ώστε να τις μεταβιβάσει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και στο υπουργείο Παιδείας. Οι απαντήσεις των δημοτικών συμβουλίων κανονικά αναμένονται ως την Παρασκευή, ενδέχεται όμως να υπάρξει -όπως όλα δείχνουν- μια μικρή καθυστέρηση.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: