ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ελλειψη ειδικοτήτων σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στους πίνακες της Μεσσηνίας

Ελλειψη -ή περιορισμένη συμμετοχή- γιατρών ορισμένων ειδικοτήτων διαπιστώνουν οι ασφαλισμένοι στους πίνακες γιατρών του ΕΟΠΥΥ στη Μεσσηνία, με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα σε καθημερινή βάση.
Ζητήματα προκύπτουν επίσης και από την έλλειψη ελεγκτών γιατρών, τόσο στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όσο και στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
Πάντως, μόλις προχθές, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος -αποδεχόμενος ότι ο νεοσύστατος οργανισμός «πάσχει» πανελλαδικά από σοβαρή έλλειψη παιδιάτρων και παθολόγων- γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ θα προκηρύξει
θέσεις γιατρών για τις μονάδες του και συγκεκριμένα στις ειδικότητες παθολόγων και παιδιάτρων, τις οποίες το υπουργείο επιδιώκει να καλύψει.
Οσον αφορά στην Καλαμάτα, όπως σημείωνε και το σχετικό ρεπορτάζ της «Ε» στο χθεσινό της φύλλο, είναι χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που έχει προκύψει το γεγονός ότι οι διοικήσεις των Συλλόγων Γονέων και των Τριτέκνων υποχρεώθηκαν να απευθύνουν δημόσια έκκληση προς τους παιδιάτρους της Μεσσηνίας να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Οπως σημείωναν, από τους ιδιώτες γιατρούς στο νομό μας μόλις ένας παιδίατρος έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με συνέπεια το σύστημα να «μπλοκάρει», καθώς για τα διάφορα περιστατικά επιβαρύνονται τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Μέσα στον επόμενο μήνα ωστόσο -σύμφωνα με όσα γνωστοποιούνται από το υπουργείο Υγείας- αναμένεται να εισαχθούν, με διετή σύμβαση, ακόμα 5.000 νέοι γιατροί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, ενώ όσον αφορά τους συνεργαζόμενους ιδιώτες γιατρούς ο απώτερος στόχος είναι να φθάσουν τους 20.000 σε όλη τη χώρα.


ΤΑΥΤΕΚΩ ΚΑΙ ΕΤΑΑ

Μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση δυσλειτουργίας -λόγω έλλειψης ελεγκτών γιατρών- είναι το Γραφείο Ασφάλισης Προσωπικού Καλαμάτας του ΤΑΥΤΕΚΩ, που αφορά μεταξύ άλλων και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.
Ηδη, το Σωματείο Ορυχείων Μεγαλόπολης με υπόμνημά του προς τη διοίκηση του Ταμείου των υπαλλήλων της ΔΕΗ ζητεί να επιλυθεί το πρόβλημα, καθώς -όπως τονίζει- «η έλλειψη ελεγκτή γιατρού στο ΓΑΠ Καλαμάτας συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων προκαλώντας ταλαιπωρία ιδιαίτερα των συνταξιούχων και δυσλειτουργία στο Ταμείο».
Τέλος, την πρόθεση της Πολιτείας να δώσει λύση στην έλλειψη ελεγκτών γιατρών στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) φαίνεται να δείχνει η έγκριση από την τριμελή επιτροπή υπουργών για την πρόσληψη 150 ελεγκτών γιατρών και οδοντιάτρων -με 8μηνη σύμβαση, στο ΕΤΑΑ.
Οι εν λόγω ελεγκτές θα ελέγχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Ταμείου, το οποίο, εκτός από τα κεντρικά του καταστήματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, διατηρεί υποκαταστήματα σε πολλές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο και Σπάρτη.
Β.Γ.Μ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.