ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην έκτακτη συνεδρίαση του της 21ης Φεβρουαρίου 2012 με την παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών Συλλογικών οργάνων, ομόφωνα αποφασίζει: 

1. Εκφράζει την οργή του και την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που καταργεί τη νομική προσωπικότητα και την  αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Είναι προφανές ότι η δημιουργία μιας νέας οργανικής μονάδας με το Νοσοκομείο Καλαμάτας που θα έχει ενιαίο οργανισμό και ενιαίες οργανικές θέσεις δημιουργεί συνθήκες που άμεσα ή έμμεσα οδηγούν στην υποβάθμιση της λειτουργίας του.  
 
2. Υπογραμμίζει και πάλι ότι το νοσοκομείο Κυπαρισσίας εξυπηρετεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή κυρίως στον τουριστικό και αγροτικό τομέα με πληθυσμό που ξεπερνάει τις 50 χιλιάδες κατοίκους.  Οι αποστάσεις άλλωστε από τα γειτνιάζοντα νοσοκομεία ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 100 χιλιόμετρα, έτσι ώστε να εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για τους ασθενούντες κατοίκους της περιοχής και μάλιστα των επειγόντων περιστατικών, έχει φανεί χρησιμότατο μέχρι τώρα, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία η μονάδα του τεχνητού νεφρού  και δεν πρέπει με τίποτα να θιγεί η αξιοπιστία και η λειτουργικότητά του.

3. Ερμηνεύοντας την ομόθυμη βούληση του λαού της Τριφυλίας διατρανώνει την απόφασή του από κοινού με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να κλιμακώσει τον αγώνα του για την αποτροπή οποιασδήποτε δυσμενούς εξέλιξης. 

4. Καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις ιδιαίτερες συνθήκες του νοσοκομείου Κυπαρισσίας και της Τριφυλίας και να μην προχωρήσει σε οριζόντιες ρυθμίσεις.  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μη θιγεί ο αριθμός των κλινικών και των κλινών, να διασφαλισθούν οι θέσεις του Ιατρικού  νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και να προβλεφθεί ίδιος προϋπολογισμός.  Το αίτημα που προβάλλεται και διεκδικείται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Νοσοκομείου. 

5. Το ψήφισμα αυτό θα επιδοθεί στην κυβέρνηση, στη βουλή, στα πολιτικά κόμματα, στην περιφέρεια και στα πολιτικά πρόσωπα του νομού, καλούμενα να βγουν υποστηρικτικά στο συγκεκριμένο αίτημα. 

6. Η Εκτελεστική Επιτροπή διευρυμένη με τους   επικεφαλής των παρατάξεων θα προβεί σε κάθε πρόσφορη διαδικασία για την επίτευξη των στόχων της σημερινής απόφασης:   

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

            ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: