ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλη απάτη με νοθεία ελαιολάδου αποκαλύφθηκε στην Ισπανία

Μια μεγάλη απάτη σε βάρος του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας. 

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ισπανικών εφημερίδων, εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα σε μονάδα παραγωγής βιοντίζελ, το οποίο έκανε ανάμειξη φοινικέλαιου, λαδιού αβοκάντο, ηλιέλαιου και άλλων φθηνότερων λαδιών, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκρύπτονται οι δείκτες που θα αποκάλυπταν την ταυτότητά του. Η έρευνα των αρχών διήρκεσε περίπου ένα χρόνο και οδήγησε πριν από λίγες ημέρες στη σύλληψη 19 ατόμων, εκ των οποίων οι 15 Ισπανοί, οι 2 από το Εκουαδόρ, 1 Κολομβιανός και 1 Ιταλός. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και στελέχη ελαιοτριβείων, ενώ η Αστυνομία δεν αποκλείει να γίνουν και νέες συλλήψεις. Η απάτη απλώνεται σε ένα δίκτυο 30 εταιρειών και "αχυρανθρώπων" σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Ενώ εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ στην Ισπανία υπερβαίνει τα 4 εκ. ευρώ.
Στο κέντρο της έρευνας βρίσκονται περιοχές της Χαέν και της Κόρδοβα όπου η Αστυνομία βρήκε και τα σχετικά έγγραφα αφού ερεύνησε τους χώρους 4 επιχειρήσεων στη Χαέν. Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει την κωδική ονομασία "Lucerna".
 

Όπως πιστεύουν οι αρχές, χρησιμοποιήθηκε ένα ολόκληρο σύστημα εταιρειών με πλαστά έγγραφα για την πραγματοποίηση της κομπίνας με δύο κυρίως μεθόδους: Χύμα σε επιχειρήσεις που δεν είναι ακόμη γνωστές και σε φιάλες από τα δίκτυα διανομής τα οποία ήταν ταξινομημένα ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
 

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και επιχειρηματίας που εμπλέκεται σε μια άλλη απάτη καθώς 200 ελαιοπαραγωγοί από τη Χαέν και την Κόρδοβα έδωσαν το ελαιόλαδο στην εταιρεία του χωρίς να πάρουν χρήματα αφού αυτή πτώχευσε και… βάρεσε κανόνι. Για την υπόθεση αυτή είναι πιθανόν να τιμωρηθεί με φυλάκιση 13 χρόνων σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.
ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: