ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Διαστάσεις παίρνει η λαθροϋλοτομία: 5 τόνους ξύλα έκοψαν παράνομα 3 τσιγγάνοι

Ιδιαίτερα αυξημένες καταγράφονται οι περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας για εμπορία καυσόξυλων, στη Μεσσηνία. Οι δράστες καρατομούν δέντρα όχι μόνο σε δασικές εκτάσεις αλλά και σε ελαιοπερίβολα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χθες τα ξημερώματα έγινε… τσιγγάνικη επιδρομή σε δασικές εκτάσεις της Ανω Μεσσηνίας, η οποία ήρθε στο φως όταν αστυνομικοί διαφορετικών ομάδων "έπεσαν" πάνω σε 3 φορτωμένα αγροτικά αυτοκίνητα, με συνολικά 5 τόνους κομμένους κορμούς δέντρων, ιτιάς και καρυδιάς. Την υπόθεση ανέλαβε το Δασαρχείο Καλαμάτας, το οποίο όμως δε διαθέτει καύσιμα για να κάνει ελέγχους.

ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Ειδικότερα για τη χθεσινή περίπτωση, τα δύο αυτοκίνητα εντοπίστηκαν από την ΟΠΚΕ και την Τροχαία στο Ασπρόχωμα και το άλλο στην ευρύτερη περιοχή από την Ομάδα "Σ". Οι οδηγοί αρχικά προσήχθησαν στην Ασφάλεια και στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε το Δασαρχείο. Σύμφωνα με το δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα, τα δέντρα έχουν κοπεί από ρέματα στην Ανω Μεσσηνία. Τα ξύλα κατασχέθηκαν και βρίσκονται σε χώρο του Δασαρχείου, υποβλήθηκε μήνυση σε βάρος των οδηγών για παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων και πρόκειται να κατασχεθούν τα αυτοκίνητα.

ΚΑΡΑΤΟΜΟΥΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

Γενικότερα όμως, όλο και περισσότερα ελαιόδεντρα βρίσκονται καρατομημένα σε πολλές περιοχές της Πυλίας, καθώς επίσης στο Πλατύ, τον Ανεμόμυλο και το Αριστοδήμειο. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και ειδικά στις περιοχές περιφερειακά της Καλαμάτας βλέπουν καθημερινά να περνούν μπροστά τους αγροτικά φορτωμένα με ξύλα από τα κτήματα της περιοχής τους.
Το Δασαρχείο όμως αδυνατεί να πραγματοποιήσει ελέγχους λόγω της έλλειψης καυσίμων και ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας καλεί τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να ειδοποιούν την Αστυνομία σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

ΠΛΗΓΜΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ

Ο κ. Κατσίποδας λέει πως είναι ιδιαίτερα αυξημένη η παράνομη υλοτομία για εμπορία καυσόξυλων το τελευταίο διάστημα στο νομό μας, όχι όσο στους γειτονικούς νομούς αλλά σίγουρα σε ανησυχητικά επίπεδα. Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί μόνο 3 περιπτώσεις, ελάχιστες συγκριτικά με το πλήθος κομμένων δέντρων που βρίσκουν οι πολίτες καθημερινά, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας δε γίνονται αμέσως αντιληπτές. Οπως εξηγεί, παράνομη υλοτομία δεν έχει παρατηρηθεί στον Ταΰγετο, γιατί εκεί δίδονται άδειες στους πολίτες από το Δασαρχείο. Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό σε όλες τις άλλες περιοχές και οι δράστες δεν είναι μόνο τσιγγάνοι, επισημαίνει.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...