ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Τι πήραν μαζί τους οι δράστες της ληστείας...


Χρειάστηκαν μόλις 7 περίπου λεπτά οι δράστες για να «σηκώσουν» από το Παλαιό Μουσείο αρχαιολογικά ευρήματα και θησαυρούς από το Ιερό της Ολυμπίας και όχι μόνο, ανεκτίμητης αξίας. Με τη φύλακα να βλέπει τους ληστές να σπάζουν  με μανία της προθήκες ? με μεγάλη δυσκολία και προσπάθεια ? και να αρπάζουν άτακτα τα σπουδαία αυτά ευρήματα και να ρίχνουν σε ένα σάκο.


Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έγινε, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες πήραν 65 εκθέματα, και συγκεκριμένα χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια,
αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι ?σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου. το οποίο φαίνεται πως έχει τη μεγαλύτερη αξία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικά τα υπόλοιπα μικροαντικείμενα που εκλάπησαν. «Έχουν κλαπεί 65 μικρά χάλκινα  αναθήματα του Ιερού, από αυτά που διαθέτει κατά χιλιάδες το Ιερό της Ολυμπίας», είπε η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να συμπληρώσει πως «?σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ δυσάρεστη και βαριά μέρα για εμάς, για την αρχαιολογική οικογένεια και για το υπουργείο Πολιτισμού».
Τα κλοπιμαία ? όπως και όλα τα εκθέματα? σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς αγώνες, στους οποίους είναι αφιερωμένο το μουσείο, καθώς και άλλους αθλητικούς αγώνες, αφού το μουσείο διαθέτει και άλλες ενότητες που αφορούν άλλους αγώνες όπως τα Πύθια, τα Νέμεα, τα Ίσθμια.

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: