ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται τσουχτερό κρύο

Από το απόγευμα του Σαββάτου η κακοκαιρία αναμένεται να κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας όπου οι θερμοκρασίες θα πέσουν ενώ θα σημειωθούν τοπικά βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού περιμένουμε από τις απογευματινές ώρες, με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν τοπικές μόνο νεφώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη περιοχή του Αιγαίου.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 7 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 5 έως 14, στην Κεντρική Ελλάδα από 3 έως 8, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 15 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

 Οι άνεμοι σύμφωνα με το meteo.gr στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι κα τοπικά ισχυροί. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και από το απόγευμα σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι και από το απόγευμα βορειοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά κυρίως τις βραδινές, αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς. Σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι νοτίων διευθύνσεων άνεμοι στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό, στρεφόμενοι το βράδυ σε βοριάδες με την ίδια ένταση.

Αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Τα φαινόμενα πάντως θα είναι ασθενή. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 4 βαθμούς. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και από το βράδυ ισχυροί.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τα επόμενα 24ωρα

Την Κυριακή 15/01 μια «ψυχρή εισβολή» θα επηρεάσει όλη τη χώρα και θα ρίξει τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα για όλη τη διάρκεια της μέρας. Ο καιρός στα βόρεια και δυτικά θα είναι γενικά αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν νεφώσεις, που μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα νότια και τη νησιωτική χώρα. Βροχές μικρής έντασης θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, καθώς και στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά τμήματα, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν.

Την Δευτέρα 16/01 περιμένουμε στην Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο,τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με χιόνι η χιονόνερο στα βόρεια, ενώ στα νότια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνι στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και παγετός θα επικρατήσει στα ηπειρωτικά όπου θα είναι τοπικά ισχυρός.
Την Τρίτη 17/01 προβλέπονται στην Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με χιόνι η χιονόνερο στα βόρεια, ενώ στα νότια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιόνι στα ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά όπου θα είναι τοπικά ισχυρός.

Στο Ιόνιο και την ανατολική νησιωτική χώρα θα επικρατήσουν την Τετάρτη 18/01 νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Σταδιακά την Πέμπτη 19/01 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικα. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ που βαθμιαία την Πέμπτη θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά, στα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται την Παρασκευή 20/01 σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

 ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: