ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Γυμνάσιο Κυπαρισσίας

Σοκάρουν οι παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων

Σοκάρουν την τοπική κοινωνία της Κυπαρισσίας οι παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων, μαθητών Γυμνασίου μάλιστα, που αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό. Όπως συζητείται έντονα, παιδιά έχουν συστήσει ιδιότυπες συμμορίες και πειράζουν άλλα παιδάκια, συμμαθητές τους, τους επιτίθενται, κλέβουν κινητά τηλέφωνα και άλλα πράγματά τους, ακόμη, δε, προβαίνουν και σε βιαιοπραγίες, απαιτώντας το λιγοστό χαρτζιλίκι τους! Όποιο παιδί τολμήσει να αρνηθεί ή να αντισταθεί, δέχεται το μένος των ανηλίκων της συμμορίας και πολλά χτυπήματα.

Έχοντας, προφανώς, πάρει «μαθήματα» από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, φέρεται να γνωρίζουν καλά τις συνέπειες των παραβατικών τους συμπεριφορών και γι’ αυτό εκβιάζουν και απειλούν τα θύματά τους να μην πουν τίποτα πουθενά και σε κανέναν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν χειρότερα.

Ένα τέτοιο θλιβερό περιστατικό αποκαλύφθηκε με την έναρξη των μαθημάτων στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι γονείς μαθητή ανέφεραν στη διευθύντρια και τους καθηγητές τους ξυλοδαρμούς και τις απειλές που δέχτηκε, πριν από τις διακοπές, το παιδί τους από συμμορία ανηλίκων μέσα στο σχολείο.
Πραγματικά, όσα πληροφορήθηκε το «Θ» συγκλονίζουν και σοκάρουν. Οι ανήλικοι της συμμορίας, καλοί μαθητές και χωρίς να δείχνουν τις ακραίες συμπεριφορές και πράξεις τους, επιτίθεντο σε συμμαθητή τους, τον έβριζαν και τον χτυπούσαν. Το παιδί, φοβισμένο και ντροπιασμένο, δεν είχε πει τίποτα στους γονείς του. Αυτό έγινε κάμποσες φορές, ώσπου κάποια μέρα ένας ανήλικος από τη συμμορία τού ζήτησε το χαρτζιλίκι του, για να πει στους άλλους να μην το ξαναχτυπήσουν. Το τρομαγμένο παιδί έδωσε το χαρτζιλίκι του και, όντως, οι άλλοι της συμμορίας για λίγες μέρες δεν του επιτέθηκαν.
Όμως, κάποια μέρα δέχτηκε πάλι επίθεση, ενώ μετά ο ίδιος ανήλικος του ζήτησε ξανά χρήματα για να μην τον ξαναχτυπήσουν. Το παιδί, μπροστά στο φόβο του, έδωσε ξανά το χαρτζιλίκι του, ενώ αυτό επαναλήφθηκε μέχρι τη μέρα που το παιδάκι δεν είχε χρήματα να δώσει και το χτύπησαν.
Στις διακοπές, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, το παιδί είχε αλλάξει και ήταν φοβισμένο, κάτι που κατάλαβαν οι γονείς του. Συζητώντας με τη μητέρα του, τις αποκάλυψε τις δραματικές και εφιαλτικές στιγμές των επιθέσεων που είχε δεχτεί από τους συμμαθητές του και της είπε όλα όσα είχαν συμβεί.
Μετά τις γιορτές, οι γονείς ενημέρωσαν τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς και, μάλιστα, έγινε συμβούλιο των καθηγητών για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών των ανηλίκων της συγκεκριμένης ιδιότυπης συμμορίας, η οποία, όπως ακούγεται, ίσως δεν είναι η μοναδική που δρα στο σχολείο.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...